Iașul a fost astăzi cel mai poluat oraș din România

iasi poluat

Poluare masivă astăzi în Iași, la trei stații de monitorizare a aerului fiind înregistrate depășiri și de 3 ori a particulelor în suspensie PM10. De asemenea, la particulele în suspensie 2.5 au fost depășiri de cel puțin două ori mai mari.

Profesorul ieșean Silviu Gurlui cere la Iași formarea unei celule de criză formată din reprezentanți ai Agenției pentru Mediu, Gărzii de Mediu, Direcția de Sănătate Publică și Primăria Iași. Ca soluție rapidă a fost propusă pentru o perioadă scoaterea traficului greu din oraș.

In Iași s-au depășit astăzi valorile la toate cele 6 stații de monitorizare a aerului. La stația de pe Aleea Decebal s-au înregistrat 127 micrometri la PM 10, deși limita zilnică admisă este de 50 micrometri. Mai rău a fost la stația de pe Bulevardul Nicolae Iorga, unde s-a ajuns 150 micrometri. Și la stația din Tomești s-au depașit 100 micrometri.  

„Avem, în ultima săptămână depășiri ridicate la indicatorii PM10 și PM 2,5 și nu doar în cele 3 stații, ci în toate cele 6 stații de monitorizare din județ. 3 sunt amplasate pe raza municipiului, 3 in comune. Sursele sunt multiple, dar sunt surse locale. Incepand cu incalzirea locuințelor, traficul, modalitatea de salubrizare, șantierele, dar mai ales incendiile din ultima perioadă, extrem de multe, multe din ele in jurul municipiului Iasi și pe fondul unor vreme secetoase, a inversiunii termice, in special in perioada seara – dimineață”, a declarat Galea Temneanu, director executiv al Agenției pentru Mediu Iași.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.

La statia de pe strada Han Tatar s-a depasit limita la dioxid de azot Populația expusa la acest tip de poluanti poate avea dificultati respiratorii, iritatii ale cailor respiratorii, si disfuncții ale plamanilor. Expunerea pe termen lung la o concentratie redusa poate distruge tesuturile pulmonare ducand la emfizem pulmonar.

„În această noapte am asistat la un episod foarte mare de poluare, cu particule de dimensiuni mari și acestea corelate cu raportul in concentratia celor mici și de asemenea cu cantitatile foarte mari de dioxid de azot, prezente mai ales în zonele centrale ale orașului. Cantități foarte mari, repet, cantități care pe mine mă îngrijorează și de aceea am solicitat comisiei de organizare și cumva de urgență ce trebuiesc ele avute loc. Să se reunească, deopotrivă angajații de la Agentia de Protecție a Mediului, de la Garda de Mediu, de la Direcția de Sănătate Publică și de la Primărie pentru că trebuiesc luate măsuri urgente. In acest ritm, poluarea va crește și pe termen lung expunerea populației nu este un lucru, cel mai fericit”, a declarat Silviu Gurlui, profesor al Facultății de Fizică.

Și la stațiile din Bosia și Aroneanu, indicatorii au arătat rău.