Iașul a devenit un centru de excelență în neurochirurgie

301398109_588084439468690_1384181982358944807_n

Peste 50 de pacienți cu tumori pe creier au fost salvați în ultimele săptămâni la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. univ. dr. Nicolae Oblu” Iași. Astăzi a fost lansat Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife la Iași, unde sunt tratate cele mai dificile cazuri de tumori, fără bisturiu și durere. La eveniment au participat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și ambasadorul Suediei în România.

În fiecare zi se efectuează cel puțin trei intervenții pe creier fără bisturiu și fără durere, la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Chirurgia Gamma Knife este utilizată pentru a trata tumorile cerebrale, malformațiile arteriovenoase, nevralgia trigemenului, neuromul acustic și tremorurile.

Am reușit ca în toți acești ani să formăm o echipă performantă de specialiști, bine pregătiți să salveze oricând vieți. Am depășit împreună obstacole grele, am reușit să salvam cazuri deosebit de grave din toată țara și nu numai unde bolnavii, cu încredere și-au pus viețile în mâinile noastre. Astăzi reușim să oferim cea mai bună îngrijire posibilă din lume, de clasă mondială. Tratament nedureros, ghidat de computer, care furnizează radiații foarte concentrate tumorilor, a spus dr. Lucian Eva, directorul Spitalului de Neurochirurgie Iași.

Radiochirurgia Gamma Knife este o formă foarte precisă de radioterapie care concentrează fascicule intense de raze gamma cu o acuratețe maximă pentru a trata leziunile din creier. În România mai există un astfel de laborator în București care tratează sute de cazuri anual. Medicii de la Iași estimează că peste 1.000 de persoane cu tumori pe creier vor fi tratate anual.

Este vorba despre oameni și despre nevoile lor, și despre modul în care noi ne comportăm cu oamenii pentru că aici în spital, dincolo de performanța managerială, organizatorică, vedeți că este un spital care arată cu totul și cu totul altfel decât spitalele medii din Romania, cred că este vorba despre o vocație a construcției și a comportamentului uman, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Gamma Knife furnizează o doză foarte precisă de radiații anumitor tumori și leziuni, protejând țesuturile normale ale creierului. Fasciculele de raze gamma foarte focalizate sunt ghidate cu precizie chirurgicală, fără bisturiu. Pacienții care au fost tratați până acum cu această tehnologie, spun că este o minune.

Atunci când domnul profesor mi-a spus că se rezolvă am zis că încep viața de la capăt. Eram disperată. Am venit, după două săptămâni am fost a doua pacientă. Toata lumea mi-a zis că domnul profesor m-a făcut vedeta. Acum mă simt foarte bine, a explicat o pacientă.

Timpul de tratament poate dura între 30 și 90 de minute, în funcție de dimensiunea tumorii.