Marius BODEA: Iașul, încă cel mai poluat oraș din România

Marius_Bodea

Nivelul poluarii din Iasi depaseste in fiecare an pragul critic. In primele patru luni din 2019, conform rapoartelor publicate de Agentia pentru Protectia Mediului din Iasi, a fost depasita de doua ori limita maxima admisa pentru tot anul 2019. Limita maxima admisă pentru 12 luni este de 35 depasiri.

Din toate judetele Moldovei, Iasul sta cel mai prost la capitolul poluare, respectiv 71 de depasiri. Nivelul depasirilor in celelalte judete este: Botosani 7, Suceava 32, Bacau 6, Vaslui 6 si Neamt 0.

„Astazi Iasiul este cel mai poluat oars al Romaniei si pe locul 24 cel mai poulat oras al Europei. Va dati seama ca un astfel de clasament trebuie sa ne trezeasca pe toti pentru ca poluarea din pacate este un criminal tacut si datele statistice furnizate de cei de la Directia de Sanatate Publica arata ca in fiecare an mor o gramada de ieseni in directa cauzalitate cu poluarea din Iasi cu pulberea de suspensie. Nu am vazut nici un fel de masura luata in acesti ani desi solutiile pentru combaterea poluarii sunt la indemana oricarui administrator de oras. Nu am vazut nici un fel de preocupare pentru a conserva macar ce avem, in continuare se distrug spatii verzi, se construiesc blocuri in locul lor.”, a declarat Marius Bodea, deputat PNL.

Deputatul Marius Bodea a prezentat cateva  masuri ce trebuie implementate, pentru combatarea poluarii in municpiul Iasi.

„In primul rand asa cum spuneam realizarea unei posibilitati de a te deplasa prin Iasi, altfel decat cu masina personala. Am vorbit de pasarela pietonala, de piste interconectate pentru biciclete, de transport public modern predictibil, achizitionarea urgenta de autobuze electrice noi, de tramvaie noi, nu acele conserve pe care le avem acu in Iasi si in care ti se face rau daca mergi vara pe caldura. Apoi trebuie sa amenajam noi spatii verzi in Iasi, sa amenajam noi parcuri cu intinderi semnificative.”

Obligatia legala, venita prin regulamente ale Comisiei Europene, este de a se asimila 26 de metri patrati de spatiu verde, per locuitor . In Iasi la momentul actual nu se depaseste limita de 16 metri patrati de sptiu verde per locuitor.