Iaşi- tone de gunoi, reciclare timidă

foto_reciclare

Fiecare ieşean produce, în medie, aproape un kilogram de gunoi pe zi. Aproape 364 de tone de deşeuri menajere sunt strânse zilnic din municipiul Iaşi de către angajaţii Salubris şi sunt duse la groapa de gunoi de la Ţuţora. Reprezentanţii Agenţiei de Mediu Iaşi estimează că la noi în municipiu, fiecare ieşean aproape un kilogram de gunoi pe zi, calculul fiind raportat la cei 363.312 de locuitori.

Dintr-un calcul simplu, reiese că în municipiul Iaşi se produce jumătate din cantitatea deşeurilor din întreg judeţul. Cea mai mare pondere în municipiul Iaşi o au deşeurile biodegradabile urmate de deşeurile menajere, plastic si sticla , restul fiind deşeuri de altă natură. Cantitatea de deşeuri menajere a crescut de la an la an, în trend şi cu creşterea consumului. Dacă în 2011, din municipiul Iaşi se colectau zilnic 170 de tone de gunoi, în 2016 cantintatea a ajuns la 286 de tone.

„Soluţiile de recuperare, reciclare şi de reducere a deşeurilor biodegradabile eliminate prin depozitare finală, care ar putea fi practicate sunt compostarea (degradare aerobă), cu producere de compost utilizabil, degradare anaerobă, cu producere de gaz utilizabil, tratarea termică şi tratare mecano-biologică (degradare aerobă), cu producere de deşeuri stabilizate, depozitabile”, precizează reprezentanţii APM Iaşi într-un raport prezentant recent la Prefectură.

De menţionat faptul că în anul 2009, în judeţul Iaşi existau patru gropi de gunoi, una la Tomeşti – Iaşi, la Paşcani – Valea Seacă, la Hârlău şi la Tg. Frumos – Adâncata. Pe 16 august 2009 însă, depozitarea a fost sistată în toate cele patru locaţii, iar unica groapă de colectare a deşeurilor din judeţ s-a deschis şi a rămas la Ţuţora.