Iași se află pe locul 4 în ceea ce privește numărul mamelor adolescente

WhatsApp Image 2021-07-30 at 14.25.52

Dintre cele 199.720 de nașteri înregistrate în România în 2019, 749 provin de la fete sub 15 ani și 17.933 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani. Unul din zece nou-născuți provine dintr-o mamă adolescentă, un fenomen exacerbat în pandemie și cu consecințe psihosociale pe termen lung.

Județul Iași se află pe locul patru în ceea ce privește numărul mamelor adolescente. Accesul limitat la servicii medicale a dus, în comunitățile vulnerabile, la automedicație în timpul sarcinii și la riscul crescut de prematuritate și complicații la naștere.

În ceea ce privește repartizarea pe județe, datele finale INS, procesate pentru anul 2019, arată că județele
cu cele mai multe mame adolescente sunt:


· Mureș – 931
· Dolj – 838
· Brașov – 830
· Iași – 733
· Bacău – 722
· Constanța – 687
· Bihor – 674
· Dâmbovița – 544
· Suceava – 538
· Vaslui – 511

În județul Iași, 733 de copii provin din rândul mamelor adolescente, conform INS, date definitive pentru
anul 2019.

Pandemia de COVID-19 a îngreunat accesul la servicii medicale, crescând riscul maternal și adâncind distanța dintre populația vulnerabilă și serviciile de sănătate esențiale. Potrivit Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie.


Multe fete și femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţӑ şi monitorizarea adecvatӑ a sarcinii şi așteaptă până când situația lor se precipitӑ sau se înrăutățește.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România: „Nevoia de prioritizare a sănătății materne și de consolidare a incluziunii și a accesului la servicii de sănătate esențiale, precum și la serviciile de sănătate a reproducerii și sănătatea maternă pentru populațiile vulnerabile este mai stringentă ca niciodată”.

Salvați Copiii România a creat în cadrul Programului Sănătatea mamei și a copilului în zonele rurale defavorizate o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.


Prin intermediul echipelor locale din 16 județe (Argeș, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui) este acordat suport socio-medical comunitar, anual, pentru un număr de 8.500 de beneficiari din 46 de comunități defavorizate, dintre care – 3.000 copii 0-5 ani, 2.500 mame tinere și mame minore, 500 de gravide și gravide minore și 2.500 de adolescenți și părinți.