Iasi, locul II in Europa la capitolul dezvoltare IT

Ne clasam pe locul doi in Europa, la capitolul dezvoltarea tehnologiei in domeniul IT. Iasul este intr-o continua ascensiune, lucru confirmat intr-un raport prezentat si publicat in Finlanda, la un eveniment de tehnologie, pe plan european.

Clujul si Bucurestiul apar si ele in acelasi raport, dar la capitolul investitii in tehnologie. Iasul s-a transformat, in ultimii 3 ani, in pol de crestere in industria IT si software.

Orasul din capitala Moldovei are aproape 20 de mii de angajati, care lucreaza in sistemul informatic, in companii multinationale, dar si in firme nationale mai mici. Iar trendul este unul ascendent, astfel incat marile societati care controleaza piata software din lume isi deschid sedii la Iasi.

Anual, peste 3000 de tineri termina studiile in programare, software si development. Cei mai multi sunt recrutati din anii de studentie in companiile mari. Salariile si bonificatiile atractive ii fac pe programatori sa
refuze ofertele de munca din alte orase din tara si chiar si din afara. Salariile pornesc de la 600 de euro si pot depasi cateva mii pe luna.

In Iasi activeaza peste 1.000 de firme mici, medii sau mari in IT. Anual, se creaza 5.000 de locuri noi de munca. Astfel ca si piata imobiliara a explodat, iar solicitarile pentru ridicarea centrelor de afaceri a crescut.