Iasi, in centrul atentiei. Vizita papala transmisa in 200 tari

scena papa

Peste 60.000 de pelerini sunt aşteptaţi să asiste la vizita Papei Francisc la Iaşi din data de 1 iunie 2019. Vor fi luate măsuri organizatorice fără precedent, fiind mobilizate ample resurse umane şi logistice. Vizita papală va fi transmisă în peste 200 de ţări, iar Suveranul Pontif va rosti o rugăciune concepută special pentru acest eveniment.

Reamintim că, după ceremoniile care vor avea loc la Bucureşti şi Şumuleu – Ciuc, Sanctitatea Sa este aşteptat la Iaşi în după – amiaza zilei de 1 iunie, urmând să participe la două evenimente importante: vizita la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” programată la ora 17.25, urmată apoi de întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile, la care se adaugă un discurs ţinut în Piaţa Palatului Culturii. Vizita Sfântului Părinte la Iaşi se va încheia în jurul orei 19.00. Ulterior în Piața Palatului Culturii va fi organizat un concert extraordinar susținut de maestrul Gheorghe Zamfir.

Reprezentanţii organizatorilor locali ai vizitei Sanctităţii Sale Papa Francisc la Iaşi au oferit cele mai recente detalii privind desfăşurarea istoricului eveniment care va avea loc în ziua de 1 iunie 2019. Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, 7 mai, primarul Mihai Chirica, episcopul Diecezei Romano – Catolice de Iaşi, PS Petru Ghergel, episcopul auxiliar al Diecezei, PS Aurel Percă, pr. Daniel Iacobuţ şi pr. Adrian Blăjuţă au detaliat aspectele vizitei Sfântului Părinte la Iaşi.

„Suntem bucuroşi că suntem contemporani cu acest eveniment, fiind un moment unic pentru Iaşi. Vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc va deschide o nouă pagină din istoria acestui oraş şi va creşte vizibilitatea acestuia, întrucât imaginile filmate aici vor fi transmise în 200 de ţări”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În continuare, edilul a oferit informaţii punctuale privind măsurile de organizare a circulaţiei, siguranţei şi protejării zecilor de mii de participanţi aşteptaţi să asiste la vizita papală.

„Măsurile de restricţionare a circulaţiei vor fi introduse gradual începând cu instalarea elementelor de logistică din faţa Palatului Culturii şi în toate zonele unde va fi prezent Papa Francisc, prin deplasarea Sanctităţii Sale atât cu maşina oficială, cât şi cu Papamobilul. Începând cu 31 mai, toată zona menţionată va fi închisă, pentru că ea va fi supusă unui control de securitate în întregimea sa, pe tot arealul Palatului Culturii, în spatele acestuia, dar şi pe legătura dintre Episcopia Romano-Catolică şi zona de întrunire din faţa Palatului Culturii”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Accesul publicului în arealul de securitate format din nouă zone distincte se va face printr-un control de securitate specific, supravegheat de structurile de pază şi protocol, ale Serviciului Român de Informaţii, Poliţiei și Jandarmeriei. Astfel, vor fi tipărite carduri de acces realizate din hârtie specială, cu elemente de siguranţă inserate, vizibile doar prin tehnica infraroşu. Acestea vor avea un cod unic de acces, o serie unică şi câteva informaţii despre zona în care va ajunge participantul, urmând a fi distribuite de către Episcopia Romano – Catolică tuturor celor peste 60.000 de participanţi care şi-au confirmat deja prezenţa la Iaşi. Fiecare sector va avea punct de prim ajutor, deservit de echipe SMURD și dotat cu elemente minimale de intervenţie. De altfel, toată reţeaua spitalicească locală va fi pregătită pentru orice urgenţă medicală, urmând să funcţioneze în regim de gardă.

Toată partea de logistică va fi asigurată de Primăria Municipiului Iaşi.

Ansamblul scenic din faţa Palatului Culturii va fi compus din trei elemente: o scenă centrală pe care se va afla Sfântul Părinte, flancată de alte două structuri. Pe scena din stânga Sanctităţii Sale se vor afla invitaţii aceştia, iar cea din dreapta va fi rezervată unor ansambluri corale. Întrucât presupune o muncă laborioasă, montarea scenei va începe încă din data de 25 mai.

De asemenea, în faţa Palatului Culturii va fi amenajată o platformă destinată unui număr de circa 120 de jurnalişti. De altfel, Televiziunea Română va avea drept de difuzare exlusivă a vizitei Papei Francisc în România, evenimentul de la Iaşi urmând a fi transmis în aproape 200 de ţări.

În faţa scenei principale va fi amenajat un sector în care se vor afla circa 1.000 de scaune rezervate delegaţiilor oficiale şi personalităţilor invitate.

O amplă instalaţie de sonorizare va fi completată de panouri video care vor transmite în direct imagini cu discursul tradus al Sfântului Părinte. Trei dintre aceste panouri vor fi amplasate în zona pietonalului Ştefan cel Mare şi Sfânt, străzile Palat şi Anastasie Panu, alte şase urmând a fi montate în Piaţa Unirii, Parcul Expoziţiei, piaţetele publice din cartierele Oancea, Nicolina şi Alexandru cel Bun.

Edilul – şef a făcut o referire expresă la modul în care va fi gestionată afluenţa pelerinilor din afara Iaşului către zona ceremonialului de la Palatul Culturii.

„Parcarea autovehiculelor celor care vin în mod organizat reprezintă principala noastră preocupare. Îi vom prelua pe aceştia din zonele Carrefour ERA, Metro, dar şi din zonele de splai, de unde le vom asigura deplasarea cu unităţile Companiei de Transport Public. Pe ambele maluri ale Bahluiului vor putea fi parcate autocarele cu care vin credincioşii. Un alt punct de preluare a participanților va fi în zona Gării pentru cei care vor sosi cu trenul”, a arătat primarul Mihai Chirica.

Pentru buna orientare a pelerinilor vor fi amplasate 20 de puncte de informare, acestea urmând a fi deservite de echipe mixte ale Episcopiei Romano – Catolice şi Primăriei Municipiului Iaşi. În zona centrală a oraşului vor fi aduse 300 de toalete ecologice, la care se vor adăuga şi toalete pentru persoane cu dizabiliăţi.

La dispoziţia participanţilor vor mai fi şi 100 de panouri şi indicatoare spre zona de desfăşurare a evenimentului. Atmosfera de sărbătoare va fi întregită de cele 4.000 de steaguri care vor simboliza tricolorul românesc și stemele Municipiului Iaşi, a Diecezei Romano – Catolice de Iaşi, respectiv a Statului Vatican, acestea urmând a fi amplasate pe traseul de acces dinspre Aeroport către zona centrală.

Printre oficialităţile care şi-au confirmat participarea la vizita Sanctităţii Sale la Iaşi se numără preşedintele României, Klaus Iohannis, Majestatatea Sa Margareta, custodele Coroanei Române, ambasadorii Canadei, Republicii Moldova, Poloniei, Olandei, Ucrainei, precum şi consulii onorifici acreditaţi la Iaşi.

Evenimentul din data de 1 iunie nu se va termina cu plecarea Sanctităţii Sale, ci va continua cu un concert susţinut de maestrul Gheorghe Zamfir şi orchestra acestuia.

Preotul Daniel Iacobuţ a vorbit despre dimensiunea spirituală a vizitei Sanctităţii Sale la Iaşi, subliniind dorinţa Sfântului Părinte de a construi punţi de comunicare spirituală cu cei prezenţi.

„Papa Francisc doreşte a crea punţi de dialog şi de încredere. În cadrul vizitei sale, Sfântul Părinte va face o rugăciune în faţa relicvelor Sfântului Anton Durcovici aflate în Catedrala Romano – Catolică, acesta fiind simbolizată de gestul ducerii acolo a unei lumânări care îi va fi înmânată de un preot bătrân şi bolnav, împreună cu un tânăr diacon. Gestul va pune în evidenţă legătura dintre două generaţii, puntea dintre cei care au dus flacăra credinţei până acum şi cei care o vor duce mai departe”, a spus preotul Daniel Iacobuţ.

Prelatul a mai anunţat faptul că la Catedrala Romano – Catolică va fi adusă icoana Maicii Domnului de la Cacica, în faţa căreia Papa Francisc va spune o rugăciune special concepută pentru vizita la Iaşi.