Iași, gazda Campionatelor Mondiale de Esports 2023

est

Campionatele Mondiale de Esports vor ajunge anul viitor pentru a doua oară în România, de această dată în Capitala Istorică a țării, Iași. Cu o durată de 10 zile, peste 1.200 de jucători din mai mult de 110 țări, 10 Esporturi, această ediție se anunță a fi cea mai lungă și mai complexă dintre cele care au avut loc până acum.

Organizarea acestui eveniment în Iași reprezintă o concretizare a muncii depuse de echipa care a crezut în acest proiect încă din iunie anul trecut și care a întreprins toate demersurile necesare pentru găzduirea finalei Campionatelor Mondiale de Esports IESF în 2023 la Iași. Cu o implicare a instituțiilor publice de pe plan local, dar și a operatorilor privați din toate domeniile necesare realizării unui astfel de eveniment de anvergură, ediția din 2023 este prima demarată și organizată de o municipalitate, reprezentând din acest punct de vedere o premieră.

„Suntem prima Primărie care demarează și se implică în organizarea unui asemenea proiect. Credem că am demonstrat în ultimii ani potențialul pe care îl are orașul nostru pentru investitorii din mai toate domeniile, dar cu precădere pentru cei din zona IT. Nu încetăm să depunem eforturi pentru a dezvolta proiecte inedite pentru Iași, care să genereze beneficii economice, turistice, culturale și educaționale pentru comunitate. Avem obligația de a preîntâmpina nevoile imediate ale ieșenilor, aspect mereu luat în considerare în activitățile pe care le întreprindem, dar și responsabilitatea pentru generațiile viitoare de a crea un mediu prielnic pentru dezvoltarea unor noi sectoare și industrii, așa cum sunt cele de Gaming și Esport”, a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Campionatele Mondiale de Esports IESF 2023 de la Iași vor dispune de un cadru amplu de manifestare, specific festivalurilor de acest fel, dar, spre deosebire de alte ediții, va pune accent și pe crearea oportunităților de dezvoltare a unui Hub de start-up-uri în Esport, precum și pe dezvoltarea unor programe academice în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, toate reprezentând pârghii prin care industriile Gamingului și Esportului vor fi sprijinite să se dezvolte pe plan local.

„Toate aceste direcții reprezintă pentru Iași noi oportunități de atragere a capitalului uman, dar și financiar în orașul nostru, reușind, astfel, să poziționăm Iașul pe harta mondială a campionatelor de acest tip, ce au devenit în ultimii ani adevărate fenomene globale, de care se leagă venituri impresionante”, a mai adăugat primarul Mihai Chirica.

„Suntem cel mai tânăr oraș din România, avem energia potrivită și suntem pregătiți să fim prima administrație publică locală care găzduiește Campionatul Mondial de Esports. În 2023 Iașul va deveni capitala gamerilor din întreaga lume, pe care îi așteptăm cu brațele deschise. Ne vom asigura că orașul nostru va oferi momente de neuitat tuturor jucătorilor și tuturor celor care vor decide să ne viziteze. Vom oferi cadrul necesar astfel încât viitorii campioni să poată scrie istorie aici. Împreună, putem construi viitorul acestei industrii și îi așteptăm pe toți cei interesați să ni se alăture pe acest drum”, a declarat viceprimarul Daniel Juravle.

Cunoscut drept „oraș al începuturilor”, Iașul deține de asemenea și titlul de „oraș emergent al anului 2018 („Emerging City of the Year”) – EEC Outsourcing Awards, Varșovia, Polonia, este câștigătorul premiului de „Cel mai bun proiect Smart City al anului” în 2019, iar în același an a ocupat locul al doilea în topul comunităților tehnologice europene cu cea mai rapidă creștere (111% în 2019, comparativ cu 2018).

Despre Campionatele WE 2022

Anul acesta, Campionatele WE vor fi găzduite de Bali, Indonezia, în perioada 27 noiembrie – 9 decembrie, prezentând un fond total de premii record de 500.000 USD și o nouă Divizie recomandată pentru femei.

Despre Federația Internațională de Esports

IESF este organismul care aduce împreună World Esports. Fondată în 2008 de nouă națiuni membre, IESF este în prezent compusă din 120 de federații membre de pe cinci continente. IESF reunește toate sporturile părțile interesate să realizeze un ecosistem unit pentru dezvoltarea sustenabilă și responsabilă a Gamingului la nivel mondial.

Campionatele IESF WE reprezintă cel mai mare spectacol multi-sport al Esporturilor din lume. IESF organizează anual, de asemenea, Summitul Executiv al eSport-urilor de la nivel global pentru a susține cel mai înalt standard în organizarea evenimentelor dedicate acestui domeniu.