Iași | „Ecaterina Teodoroiu”, spectacol-eveniment la Operă

Ecaterina

Opera Națională Română Iași prezintă un spectacol-eveniment, cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri, premiera operei „Ecaterina Teodoroiu” de Emil Lerescu, montată pentru prima dată pe scena Operei ieșene după 40 ani de la prima reprezentație națională.

Ecaterina Teodoroiu este una dintre cele mai autentice eroine ale istoriei noastre contemporane. Spectacolul o transpune pe protagonistă în mijlocul epocii sale, iar faptele care o plasează în legendă vor fi povestite pe scenă de o echipă tânără de creatori, regizor – scenograf – coregraf, alături de tinerii interpreți ai Operei ieșene, care vor susține partitura sub conducerea muzicală a maestrului Cristian Oroșanu. Spectatorii care vor fi prezenţi la premiera spectacolului-eveniment „Ecaterina Teodoroiu” din aceasta seara, de la ora 18.30, vor avea privilegiul de a se intalni cu expoziție cu obiectele personale ale „Ioanei d’Arc a României”, aşa cum a fost numită eroina din Primul Război Mondial de ilustrul prieten al poporului român, Generalul Henri Berthelot.
Prezentarea exponatelor a fost posibilă prin amabilitatea doamnei Luminiţa Dragomir, strănepoata Ecaterinei Teodoroiu, şi a domnului Dumitru Horțopan, directorul Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.