Iași | Conflict deschis între Aeroport și Comuna Aroneanu

Catalin_Bulgariu

Astazi, intr-o conferinta de presa, directorul Aeroportului International Iasi a redeschis subiectul mai vechi al conflictului, ajuns in instanta, cu primarul comunei Aroneanu, Benone Moruzi.

Aerogara ieseana ar fi in  imposibilitatea de extindere din cauza faptului ca in Aroneanu se dau avize de constructie pe banda rulanta chiar in apropierea Aeroportului. Pe de alta parte, Bulgariu, recunoaste ca proximitatea cu aerogara aduce neajunsuri comunei.

„Comuna Aroneanu are de suferit din punctul de vedere al dezvoltarii Aeroportului International Iasi. Nu mai au libertate de a construi, nu mai au libertatea de a avea culturi agricole, asa cum vor ei. Autoritatea Aeronautica nu da aviz pe aceste constructii. Si ei spun : ” Nu ma intereseaza, fac eu ce vreau eu!” Legea imi spune ca eu, administratorul aeroportului, trebuie sa sesizez aceste lucruri. Si le-am sesizat instantelor de judecata.”, a declarat Catalin Bulgariu, directorul Aeroportului International Iasi.

Directorul Aeroportului sustine ca primarul din Aroneanu, Benone Moruzi  cere abia acum avizele de construire a pistei.

” Care e noima dupa care el vine si spune in 2019 sa-i dau eu avizul asta? El e primar din 2008, el acum a constatat ca pista asta exista? El, astazi, s-a trezit dintr-un somn de 3 mandate si a venit „lupul cel rau” la Aeroport si m-a dat in judecata? In prima faza noi am pierdut doua procese cu Aroneanu pe tardivitatea introducerii cererii: ca noi am venit dupa mai mult de-un an de cand s-a emis acea autorizatie de constructie. La Curtea de Apel s-a intors aceasta decizie inapoi: nu, nu, oameni buni, luati si judecati fondul cauzei. Aici nu conteaza cat e de tardiv sau de netardiv. „, a completat directorul Aeroportului International Iasi.

Bulgariu ar fi de acord si cu medierea acestui conflict, de dragul povestii. In acelasi context, directorul Aeroportului sustine ca asteapta ca instanta sa inteleaga ca s-a ajuns intr-un punct absurd al conflictului: „Cred ca voi merge (n.r. la mediere) tocmai pentru ca voi asculta, probabil, inca niste povesti despre calul lui Aron Voda si sa-mi imbogatesc si eu cultura mea istorica despre zona care a fost aici. Speram ca si instantele sa inteleaga absurdul in care s-a ajuns. Adica, el (n.r. Benone Moruzi) vine si spune: „Nu mi-a dat Aeroportul Iasi Planul de Servituti pe care trebuia sa-l aprobe comuna Aroneanu!” Pai, cum sa i-l dau eu , daca el trebuie sa-l faca? In ce calitate sa i-l dau eu acolo cand eu nu am nici un metru de pamant la Aroneanu”.