Iași, centrul relațiilor cu Moldova

Sharing is caring!

Deputatul PSD Iași, Silviu Macovei, cere într-o declarație politică ca Iașul să devină centrul administrativ, economic și cultural al gestionării relațiilor cu Republica Moldova.

Într-o declarație politică susținută în Parlamentul României, deputatul ieșean Silviu Macovei a profitat de celebrarea centenarului unirii Basarabiei cu România și a cerut pentru Iași readucerea statutului simbolic de capitală a Moldovei.Deputatul PSD argumentează această cerere prin aceea că „țara noastră a început practic la Iași, în 1859, când s-a înfăptuit actul de unire al stat modern, România. Atunci Iașul era capitala administrativă, academică și culturală, un centru adevărat al coagulării idealurilor românești. Este suficient să ne uităm pe harta vremurilor de atunci ca să înțelegem că Iașul era punctul în care convergeau energiile și aspirațiile românilor! Tot Iașul a fost capitala de război atunci când, în Primul Război Mondial, Casa regală și guvernul și-au găsit refugiu pentru a gestiona oțară ocupată de armate străine. Efortul de a susține trupele române, lupta cu tifosul, administrarea Statului, toate acestea le-a dus cu succes Iașul, oraș aflat
sub bombardament. România a început la Iași, Unirea a început cu Basarabia!

Silviu Macovei consideră că, din moment ce Guvernul României și-a asumat relațiile cu Republica Moldova ca fiind obiectiv de țară și prioritate națională, gestionarea schimburilor economice, supervizarea investițiilor, cooperarea culturală și academică ar trebui să fie făcute printr-o structură funcțională la nivel de Iași.

„Acum, când vorbim despre apropierea fraților de pe ambele maluri ale Prutului, de unire în context european și de reîntregire, consider că Iașul trebuie să fie din nou punctul de convergență a împlinirii tuturor acestor dorințe. Iașul trebuie să devină centrul administrativ, cultural și economic care să gestioneze toate aceste relații cu Republica Moldova. De aceea, solicit în fața
dumneavoastră (a parlamentarilor români – n.a.) să luăm cu toții în considerare investirea Iașului cu încrederea de a gestiona în anii care urmează complexitatea împlinirii idealurilor românilor de pe ambele maluri ale Prutului!"

Dacă acest deziderat politic al deputatului ieșean se îndeplinește, Iașul ar puteare câștiga importanța binemeritată și influența politică pe care le-a pierdut în ultimii ani.

shares