Iasi, capitala folclorului romanesc

WhatsApp Image 2021-09-21 at 16.19.01

De astazi a inceput la Iasi Festivalul Național de Folclor ”Constantin Arvinte” – ediția a II-a.  În Sala ”Henri Coandă” a Palatului Culturii Iași, mari personalități ale muzicii românești au participat la un simpozion încărcat de emoție, în care au fost rememorate câteva dintre paginile de aur scrise de regretatul maestru Constantin Arvinte. Mâine, de la ora 18:00, în Grădina Palas Iași, are loc primul spectacol din cadrul festivalului la care participa mari nume ale folclorului romanesc.

Iasul devine in aceste zile capitala folclorului românesc. Festivalul ce poarta numele lui Constantin Arvinte a debutat cu un important simpozion în care mari personalități ale muzicii românești au evocat viața și creația maestrului care a decedat în acest an. 

Petre Șușu – manager Ansamblul ”Constantin Arvinte”:O editie care ar fi trebuit sa se desfasoare anul trecut si o editie care ar fi trebuit sa se desfasoare cu maestrul Constantin Arvinte printre noi. Din pacate, maestrul a plecat anul acesta, din fericire reusim anul acesta sa ne intalnim pentru a aduce in atentia iubitorilor muzicii folclorice si nu numai creatia artistica a maestrului Arvinte, viata lui dar si dorinta celor care iubesc muzica de a promova creatia maestrului Arvinte.”  

Manifestarea va reuni renumite ansambluri folclorice profesioniste ”Baladele Deltei” Tulcea, ”Doina Covurluiului” Galați, ”Dor Românesc” Bistrița, ”Izvoare Dobrogene” Constanța, ”Transilvania” Baia Mare, ”Constantin Arvinte” Iași precum și orchestrele ”Rapsodia Vasluiului” și ”Rapsozii Botoșanilor”, care vor susține spectacole în Grădina Palas.

Sorin Afloarei – vicepresedinte CJ Iasi: „Ii felicit pe cei care fac din acest ansamblu o imagine sa-i multumesc managerului si coregrafului Petre Susu si intregului colectiv de la Ansamblul Constantin Arvinte.”

Un moment special al festivalului va fi interpretat de soprana Rodica Anghelescu.

Andrei Fermeșanu, coordonator artistic Opera Iași: „Constantin Arvinte este iesean, este moldovean dar unul dintre compozitorii intrati in panoplia valorilor nationale si trebuie pretuit ca atare. Asadar, fiti incuviintati ca departamentele Operei Romane din Iasi, in perioada urmatoare vor lua in studiu aceste partituri si vom gasi contextul potrivit pentru a le pune in scena.”

Evenimentul va avea parte și de invitați speciali, nume mari ale folclorului românesc: soliștii Laura Lavric, Gheorghe Turda, Doinița și Ionuț Dolănescu, Matilda Pascal Cojocărița și Ștefan Cigu, precum și violonistul Marinică Botea.