Iași | Bani europeni pentru monumentul istoric de pe Alecsandri

foto_semnare_document

Astazi s-a semnat contractul de finanţare pentru reabilitatea monumentului istoric de pe strada Vasile Alecsandri, nr 6. Este vorba despre un proiect european prin care Uniunea Europeană alocă peste 16 milioane de lei. Consolidat, mansardat şi renovat, acesta urmează să fie amenajat în interior pentru a găzdui un întreg complex muzeal, in care se vor regasi – de la documente legate de istoria literaturii române până la mărturii ale Holocaustului, respectiv de la Pogromul din iunie 1941.

La semnarea contractului de finanţare a lucrărilor de la fosta Chestura au fost prezenţi Maricel Popa, Vasile Asandei de la ADRNE şi Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi care s-a aratat extrem de incantat de aceasta realizare.

Presedintele CJ Iasi, Maricel Popa, a subliniat ca Muzeul Literaturii se va imbogati, prin acest proiect, cu 97 de camere, pe langa cele 39 pe care le detine in prezent si a enumerat cateva dintre muzeele nou infiintate.

Clădirea a fost unul din martorii atrocităţilor de atunci împotriva evreilor, aici funcţionând Chestura oraşului. Consiliul Judetean ia banii de la Bruxelles, dar clădirea trebuie să rămână muzeu măcar 5 ani după inaugurarea prevăzută să aibă loc la primăvară.