Iasi | Aparat unic in tara, la Neurochirurgie

Neurochirurgie

Un sistem angiografic de ultima generatie Biplan Infinix – i a fost achizitionat de Consiliul Judetean Iasi. Este un echipament este unic in tara si a costat un 1,5 milioane de euro.

„Ne aflam aici in laboratorul de tratamente si explorari endovasculare din cadrul Spitalului Nicolae Oblu, unde vedeti acest nou sistem robotizat de serio angiografie biplana recent achizitionat. Este unicul sistem de acest gen in Romania este cel mai performant sistem de serio angiografie biplana existent in lume la ora actuala. Incepand din luna august va intra efectiv in utilizarea clinica pentru rezolvarea pacientilor cu patologii complexe vasculare la nivelul creierului si maduvei spinarii.”, a declarat Lucian Eva, manager Spital Neurochirurgie Iasi.

Cu acest sistem, operatiile vor fi facute doar endovascular si se va interveni in patologii complexe.

„Este un echipament biplan care permite vizualizarea leziunilor vasculare, cranio-cerebrale si spinale din mai multe unghiuri simultan. In felul acesta creste siguranta, scade durata de timp a procedurii pentru ca nu mai trebuie sa misti tubul dintr-o parte in alta si scade si cantitatea de radiatii emise pentru diagnostic, deci expunerea la raditii atat pentru pacient cat si pentru staff-ul professional”, a declarat Dobrin Nicolae, medic primar.

Investitia , in valoare 1,5 milioane de euro, a fost suportata de Consiliul Judetean Iasi, iar banii vor fi recuperati prin eforturile Ministerului Sanatatii, de la Comunitatea Europeana.

„Vorbim la ora actuala de cel mai bun aparat din lume adus la Iasi. In tara nu exista versiunea aceasta, vorbim de robotica in neurochirurgie. La ora actuala trebuie sa ne tinem in pas cu tehnologia care este forte puternic dezvoltata in exterior si pasii pe care i-am inceput in urma cu doi ani vor dezvolta acest spital si vor aseza spitalul acolo unde trebuie. Adica ora exacta in neurorchirurgie la ora actual, in tara se da de la Iasi.”, a completat Maricel Popa, presedintele CJ Iasi.