Iași | 2 din 3 copii nu au loc într-o creșă de stat

Mihai_CHirica

La Iasi, 2 din 3 copii nu pot ocupa un loc intr-o cresa de stat. În prezent, Direcția Creșe Iasi gestionează 11 creșe, cu o capacitate de 39 de grupe, respectiv 975 de locuri pentru copii. În actuala perioadă de înscrieri, pentru anul 2019 – 2020 Direcția Creșe a primit 913 de solicitări de înscriere, numărul de locuri disponibile fiind, însă, de circa 325.

Potrivit Primariei Iasi, situația persistă de dinainte de 2015 și, în ciuda creării de noi locuri pentru copii, deficitul a fost menținut în ultimii ani pe fondul creșterii populației Iașului, a întineririi populației și a sporului demografic pozitiv.

În acest an, situația din Iași a fost complicată de începerea lucrărilor de extindere și modernizare la creșele nr. 1 și 10, lucrări în urma cărora înscrierile în grupele mici au fost suspendate temporar, ceea ce a creat un deficit suplimentar de circa 100 de locuri. Cele două creșe vor funcționa temporar în spațiile în curs de amenajare de la Hotel Municipal, care își păstra însă destinația de creșă și după finalizarea lucrărilor de la creșele nr. 1 și 10.

La Iasi, are prioritate proximitatea atunci cand vine vorba de inscrierea copilului la cresa.

Primarul Mihai Chirica a dispus Direcției de Asistență Socială Iași să identifice, dintre familiile care au depus cereri de înscriere în creșe, eventualele cazuri sociale grave și să propună măsuri de rezolvare cât mai urgente.

2 din 3 copii din Iasi nu au loc intr-o cresa de stat

” Angajamentul meu față de ieșeni constă în a mări cu câte 200 de locuri anual numărul de locuri din creșe și am dispus deja o serie de măsuri în acest sens. Din păcate, avem o problemă și cu angajații din domeniu, unde înregistrăm de asemenea un deficit, fiindcă activitatea – care impune o anumită pregătire și efort – nu este deloc ușoară, dar răspunderea este uriașă. ”, a declarat primarul Mihai Chirica.