Iarna, spaima românilor

foto_zapada

În prag de iarnă, producătorii de energie termică vor să scumpească gigacaloria. Producătorii de energie termică se plâng că nu mai au depozite de unde să cumpere gaz mai ieftin si sunt nevoiți să crească prețurile pentru a putea supraviețui pe piață. Si cum factura la întreținere este acum în terenul primăriilor, dacă acestea nu vor suplimenta subvențiile pentru gigacalorie, locuitorii vor plăti mai mulți bani.

Există orașe în care facturile vor crește cu siguranță, acolo unde primăriile nu acordă deloc subvenții. La Iasi, autoritatile spun ca pretul gigacaloriei va ramane neschimbat dar chiar si asa oamenii mai inchid calorifele ca sa iasa cu bine din iarna.

Si cei care se incalzesc cu lemne raman cu buzunarele goale dupa ce isi fac rezervele de materie prima.

La Iasi, familiile şi persoanele singure cu venituri reduse beneficiază pe perioada sezonului rece, de ajutoare acordate pentru acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu încălzirea locuinţei. În ultimul an, prețul gazelor a crescut de trei ori – cea mai recentă majorare a fost în luna august – aproape 6 procente. Iar meteorologii nu vin cu vești bune. Anunță temperaturi sub minus 20 de grade în această iarnă.