I se cere demisia secretarului general ONU dupa un discurs dur la adresa Israelului

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a acuzat Israelul că a încălcat dreptul internațional în represaliile sale împotriva organizației teroriste Hamas din Fâșia Gaza și a cerut un armistițiu imediat care să lase organizația teroristă la putere, după ce a masacrat peste 1.400 de israelieni în cea mai gravă ucidere în masă a evreilor de la Holocaust încoace.

„Sunt profund îngrijorat de încălcările clare ale dreptului umanitar internațional la care asistăm în Gaza. Permiteți-mi să fiu clar: nicio parte la un conflict armat nu este mai presus de dreptul umanitar internațional”, a declarat Guterres în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind conflictul din Gaza.

„Am condamnat fără echivoc actul de teroare oribil și fără precedent din 7 octombrie comis de Hamas în Israel„, a continuat el. „Nimic nu poate justifica uciderea, rănirea și răpirea deliberată a civililor sau lansarea de rachete împotriva unor ținte civile. Toți ostaticii trebuie să fie tratați cu omenie și eliberați imediat și fără condiții.”

Cu toate acestea, el a declarat că „este important să recunoaștem, de asemenea, că atacul Hamas nu a avut loc într-un vid. Poporul palestinian a fost supus la 56 de ani de ocupație sufocantă. Și-a văzut pământurile devorate în mod constant de așezări și afectate de violență, economiile lor au fost sufocate, oamenii lor au fost strămutați și casele lor au fost demolate. Speranțele lor de a găsi o soluție politică la situația lor au dispărut.”

Guterres a numit convoaiele de ajutor care au intrat în Gaza din Egipt prin punctul de trecere Rafah în ultimele zile „o picătură de ajutor într-un ocean de nevoi”. În plus, rezervele de combustibil ale ONU din Gaza se vor epuiza în câteva zile. Acesta ar fi un alt dezastru”.

„Pentru a ușura suferința epică, pentru a face livrarea ajutorului mai ușoară și mai sigură și pentru a facilita eliberarea ostaticilor, reiterez apelul meu pentru o încetare imediată a focului”, a spus el.

Discursul lui Guterres a fost condamnat în Israel. Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a răspuns: „Discursul șocant al secretarului general al ONU la reuniunea Consiliului de Securitate, în timp ce se trag rachete asupra întregului Israel, a dovedit în mod concludent, dincolo de orice îndoială, că secretarul general este complet deconectat de la realitatea din regiunea noastră și că privește masacrul comis de teroriștii naziști din Hamas într-un mod distorsionat și imoral. Afirmația sa conform căreia „atacurile comise de Hamas nu au avut loc în vid” exprimă o înțelegere pentru terorism și crimă. Este cu adevărat de neînțeles. Este cu adevărat trist că șeful unei organizații care a apărut după Holocaust are opinii atât de oribile. O tragedie!” a declarat ministrul Benny Gantz: „Zilele în care secretarul general al ONU susține terorismul sunt zile negre pentru lume. Nu există nicio modalitate de a justifica un masacru al civililor nevinovați. Oricine nu se află de partea corectă a istoriei va fi judecat de aceasta. Oricine justifică terorismul nu este potrivit pentru a vorbi în numele lumii.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *