Hristos a Inviat! Mii de ieseni au participat la slujba de Inviere!

Mii de ieseni au participat la slujba de Inviere, la Mitropolie dar si la bisericile de cartier. Sarbatoarea Pastelui inseamna familie, lumina si speranta. Au fost destui ieseni care au asteptat sa sfinteasca bucatele in noaptea sfanta a Invierii.

În România, prima zi de Paște este plină de tradiții și obiceiuri specifice, care diferă în funcție de regiune și de familie. Iată câteva dintre ele:

  1. Udatul: În unele zone, oamenii obișnuiesc să-și stropească reciproc cu apă în dimineața primei zile de Paște. Acest obicei este văzut ca un simbol al purificării și al începutului unui nou început.
  2. Împărțirea ouălor roșii: Ouăle roșii sunt un simbol al vieții noi și al învierii. Ele sunt vopsite în mod tradițional înainte de Paște, iar în ziua de Paște sunt împărțite membrilor familiei și prietenilor, însoțite adesea de urările „Hristos a înviat!” și „Adevărat a înviat!”.
  3. Masa festivă: Familia se adună pentru a mânca masa festivă de Paște, care include obiceiuri culinare specifice precum ouă roșii, cozonac, fripturi de miel sau iepure, drob și alte bucate tradiționale.
  4. Vizitarea bisericilor: Mulți oameni participă la slujba de Înviere în noaptea de Sâmbăta Mare sau în dimineața de Paște. După slujbă, este obiceiul să se ducă la biserică pentru a aprinde lumânări și a participa la slujba de Înviere.
  5. Jocuri și distracție: În unele regiuni, oamenii se adună pentru a petrece timp împreună în aer liber, participând la jocuri și activități tradiționale precum alergatul cu ouă, cursele cu sacul sau dansurile populare.

Acestea sunt doar câteva dintre tradițiile de Paște din România, iar fiecare familie și regiune pot avea propriile lor obiceiuri specifice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *