Hotel pentru plante deschis la Iași

210772610_190849289637012_7266522427664990595_n

Primul hotel pentru plante din România a fost deschis în Iași. Proprietarul este un tânăr îndrăgostit de plante tropicale din călătoriile pe care le-a avut în lume. Clienții sunt proprietarii de cafenele, restaurante sau chiar iubitori de flori exotice care nu vor să riște viața florilor în anotimpul rece. Plantele sunt cazate într-un spațiu enorm și îngrijite atent pe perioada cazării.

În plină pandemie, Bogdan Harabagiu, un tânăr de 36 de ani din Iasi a deschis primul shop cu plante. Acestea provin din Africa, Madagascar, Singapore sau Asia de Sud și se găsesc în magazinul tânărului ieșean. Clienții l-au asaltat cu comenzile, doar că, pe perioada rece au întâmpinat probleme în îngrijirea florilor. Așă că a decis să deschidă un hotel pentru cazarea plantelor în perioada septembrie – mai.

„Avem o serie de clienți care și-au amenajat terasele acasă sau terasele de restaurant. Plantele au crescut foarte tare și nu au unde sa le bage pe timpul iernii. Cea mai buna variantă, am zis că să avem noi grija de ele.”, a declarat antreprenorul Bogdan Harabagiu.

Prețul se percepe pe metru patrat. În funcție de mărimea pe care o are planta și spațiul pe care îl ocupă prețul poate fi unul destul de piperat. 

„O alocasia cred că ocupă undeva la jumătate de metru pătrat. Teoretic clienții ar trebui să plătească undeva la 150-200 de lei pe lună. Chiria începe de la 250 de lei pe metru pătrat și până la 500 de lei. Avem plante care au nevoie de o temperatura de 18-20 de grade constant atunci automat și cheltuielile noastre sunt mai mari.”, a zis Bogdan Harabagiu.

Hotelul are în jur de 700 metri pătrați și o înălțime de 7 metri. Deja o parte din spațiu a fost ocupat de clienții fideli care lasă plantele cu lunile în grija acestora.

„Evităm și noi să luăm plante bolnave. Noi automat oferim și garanție. Ar trebui să fie cât de cât în regulă planta sau măcar să știm cum putem să o punem pe «picioare» în caz că are o problemă.”, a mai spus Bogdan Harabagiu.

„Toate plantele pe care le aducem în magazin sunt rare, tropicale, sunt stabilizate și nu este dificil să avem grija de ele. Toate plantele care ajung la noi sunt stropite de un ulei de neem care este extras dintr-un copac din India”, a explicat Filip Martinov, angajat al hotelului.

Plantele vândute de Bogdan costă între 100 și 6000 de lei, iar în aceste condiții clienții nu doresc să le riște ciclul de viață.