HoReCa, ingenunchiata de autoritati. 100.000 someri si pierderi de 3 miliarde de euro

closed_restaurant_chairs_shutterstock_1585680102

S-au deschis scolile, au fost organizate alegerile locale dar autoritatile inchid restaurantele si cafenelele, desi, conform INSP, doar 5 cazuri de coronavirus la nivel national au fost raportate in acest segment.

„În cadrul analizei au fost incluse persoanele care, în anchetele epidemiologice, au declarat mediul în care s-au aflat în contact cu alte persoane confirmate pozitiv. Din acest punct de vedere, în cazul Horeca, este vorba de persoane care au declarat că lucrează în industria ospitalității și au intrat în contact cu persoane care au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus. Precizăm faptul această analiză nu este de natură a evalua riscul epidemiologic generat de activitatea Horeca și nici diferențierea riscului în funcție de spațiul (închis sau în aer liber) în care se desfășoară activitatea”, au precizat autoritatile intr-o informare de presa.

Pierderile estimate de cei din HoReCa in acest an sunt uriase, aproape 3 miliarde de euro si in jur de 100.000 someri.

„Dupa aceasta decizie de a inchide restaurantele fara comunicare si fara argumente prezentate logic, din nou vom fi nevoiti sa trimitem in somaj oameni care cu foarte mare greutate am reusit sa-i tinem in aceasta perioada dificila. Pana acum vorbeam de faptul ca 40% din angajatii HoReCa vor fi concediati pana la finalul anului, iar acum, cu aceasta decizie, se mai adauga 10 procente. Din 230.000 de oameni angajati in hotelurile si restaurantele din Romania la inceputul anului, am estimat pana acum ca circa 80.000 vor fi concediati pana la finalul anului, dar acum cred ca ajungem la 90-100.000. Ceea ce este foarte mult”, a declarat Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania. Ile.