Holocaustul, comemorat la Iaşi

foto_sarma

Vineri, 26 ianuarie, Institutul Francez din Iaşi invită iesenii sa participe, începând cu ora 17.00, la vernisajul expoziţiei documentare cu tema „Dâre de lumină. Femeile în timpul Holocaustului”, eveniment dedicat  Zilei Internaţionale a Memoriei Victimelor Holocaustului.

Cele treizeci de panouri surprind, prin intermediul portretelor de femei pe care le schiţează, fragmente vii din experienţele trăite de acestea, cu accent pe căutarea disperată a unor frânturi de normalitate.

“Data de 27 ianuarie marchează în fiecare an Ziua Internaţională a Memoriei Victimelor Holocaustului. Aflată sub pecetea ireversibilului, tragedia Holocaustului antrenează o datorie a rememorării şi a depistării mecanismelor care ţin de „banalitatea răului”.

Vernisajul expoziţiei va fi prefaţat de o întâlnire cu elevi şi studenţi, organizată înparteneriat cu Europe Direct Iaşi, începând cu ora 15.00, în sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez, care îl va avea drept invitat pe domnul Abraham Ghiltman, Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Iaşi. Dinamica întâlnirii organizate de Europe Direct Iaşi şi de Institutul Francez din Iaşi va avea drept principiu dialogul cu cei tineri şi construirea unui Arbore al Memoriei, prin care participanţii îşi vor exprima reflecţiile personale pornind de la tema discutată.

Partenerii evenimentului sunt: LiceulTeoretic „VasileAlecsandri”, Colegiul Economic Administrativ, Colegiul Naţional, LiceulTehnologic Economic de Turism, Clubul de Pace ACT+ de la LiceulTehnologic Economic „Virgil Madgearu”