Haos la evacuarea din Gaza. Un milion de oameni s-au refugiat în al doilea oraș ca mărime din Fâșie. Un șef ONU susține că umanitatea a eșuat

„După ce Israelul a ordonat evacuarea părții de nord a Fâșiei Gaza, a trebuit să-mi duc familia din Gaza City la Khan Younis. Ne-am alăturat oamenilor care foloseau mașini, camioane sau mergeau pe jos 5-6 km până la drumul principal. Erau sute de mașini, motociclete, cămile și oi. A fost haotic. Era un convoi de 10 km lungime. Pentru mine, pentru a parcurge 10 km, mi-a luat aproximativ trei ore. În mod normal, durează 15 minute. Scenele din Khan Younis la care am asistat sunt cu adevărat tragice. Oamenii dorm în spațiile publice, sute de mii de oameni în școli și sute de mii de oameni au mers la spitale pentru a se refugia”, a povestit un corespondent BBC.

Chiar dacă este al doilea oraș ca mărime din Gaza, Khan Younis este un oraș mic, cu 400.000 de locuitori. Mai mult de un milion de oameni s-au refugiat aici.

„Orașul era deja în dificultate după o săptămână de blocadă israeliană, fără apă, electricitate și internet. Acest oraș era deja epuizat. Medicii de aici mi-au spus că medicamentele se termină, că încearcă să se descurce cu foarte puțin combustibil rămas și cu o cantitate foarte mică de truse de salvare a vieții. Nu este vorba doar de noii veniți. Am vorbit astăzi cu un bărbat de la spital. În 2014, casa lui a fost distrusă de loviturile israeliene și a reușit să o reconstruiască. Acum este din nou avariată, iar el se refugiază în spital”, a mai mentionat reporterul.

Comisia Europeană a declarat că va tripla imediat asistența umanitară pentru Gaza. Este vorba de un ajutor umanitar suplimentar de 50 de milioane de euro, pentru un total de 75 de milioane de euro. UE este deja cel mai mare donator străin pentru poporul palestinian.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că lucrează în strânsă cooperare cu ONU pentru a se asigura că acest ajutor ajunge la cei care au nevoie de el în Fâșia Gaza.

„Această triplare a asistenței umanitare din partea UE va contribui la asigurarea faptului că civilii din Gaza pot beneficia de necesitățile de bază necesare”, a declarat Janez Lenarèiè, comisarul pentru gestionarea crizelor. „Este esențial să se asigure un acces sigur și nerestricționat pentru ajutorul umanitar.”

In acelasi timp, condițiile „devin rapid de nesuportat”, a declarat Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar. În Gaza nu există energie electrică, apă sau combustibil, iar alimentele se diminuează periculos de mult, a spus Griffiths, adăugând că familiile au fost bombardate „în timp ce se îndreptau spre sud pe drumuri aglomerate și avariate, în urma unui ordin de evacuare emis de Israel”.

„Mă tem că ce este mai rău încă nu a venit…Umanitatea eșuează”, a completat acesta. Pe fondul apelurilor ONU pentru intensificarea eforturilor de a permite intrarea ajutorului umanitar în Gaza, un număr total de cel puțin cinci avioane cu ajutoare umanitare au ajuns în Sinaiul egiptean, au declarat oficialii Crucii Roșii.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că a aterizat, de asemenea, un avion care transporta medicamente pentru traume și materiale sanitare. Aeroportul Al Arish din Sinai se află la aproximativ 45 km de granița cu Gaza, dar punctul de trecere Rafah rămâne închis.

Miniștrii de externe al Turciei și al Germaniei s-au aflat astăzi în Egipt, colaborând cu oficialii egipteni pentru a face ca ajutoarele să ajungă în Gaza. Germania și SUA lucrează, de asemenea, la scoaterea cetățenilor lor din Gaza către Egipt prin Rafah.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *