Haos între studenții de la UMF. Au voie la examen doar vaccinați sau cu test negativ PCR

Este haos printre studenții Universitatii de Medicina si Farmacie după o decizie luată de conducereDacă nu prezintă un test PCR negativ  sau certificatul de vaccinare nu vor putea susține probele finale. Decizia este considerată discriminatorie, iar la Consiliul de Administrație a fost trimisă o scrisoare dechisă. De asemenea, pe rețelele sociale a fost  inițiată o petiție.

Tensiunile dintre studenți au apărut în urmă cu mai multe săptămâni când erau doar zvonuri, dar ieri decizia s-a confirmat. Cei 9000 de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „ Gr. T. Popa”  din Iași nu vor putea susține sesiunea de examene dacă nu prezintă o dovadă clară că nu sunt infectați cu COVID-19. Reprezentanții studenților au început demersurile pentru ca această decizie să  fie retrasă și au intentat o scrisoare deschisă către Consiliul de Administrație a universității.  De asemenea, și-au arătat nemulțumirea semnând în număr mare o petiție inițiată on-line.

Emanuel Man – presedintele Ligii Studentilor Iasi:

„Studenții au început să ne contactetize încă din Săpămâna Mare și ne-au spus că există această intenție de a fi limitat practic accesul studenților la sesiunea de examen și de a fi condiționat certificatul de vaccinare sau a unei adeverințe medicale cum că ar fi trecut prin boală sau de un test PCR negativ, dar nu mai vechi de 72 de ore. A apărut informația pe grupurile interne ale studenților că în data de 28 s-a luat o decizie

Claudia este studentă în cadrul universității și spune că nu dorește să se vaccineze dar va efectua dacă se solicită testul PCR.

Vox Claudia – studentă UMF Iași

„Eu nu mă voi vaccina, aștept să văd cum evoluează situația, iar din punct de vedere al testului, îmi asum. Voi face testul și o să dovedesc că sunt sănătoasă”

Călin, deși este student la medicină nu s-a vaccinat, dar și-a propus să se imunizeze acasă la Focșani în perioada imediat următoare.

Vox Călin Petrea- student UMF Iași

„Este opțiunea mea, pentru siguranța celor din jur, pentru cei dragi.”

Decizia oficială a fost adusă în atenția studenților mediciniști abia ieri.

dr. Vasile Scripcariu- rector UMF Iasi

„Sesiunea aceasta de examene care urmează se desfășoară la patul bolnavului, iar atât timp cât pacienții nostri pentru a intra în spital sunt condiționați de demonstraea unui certificat de vaccinare sau de demonstrarea unui test PCR. Considerăm că este corect ca și studenții nostri trebuie să prezinte acest lucru. În ultimă instanță le acordăm posibilitatea de a nu se prezenta la examen și își vor susține examele în momentul în care această pandemie dispare.

Sesiunea va avea loc în perioada 29 mai -19 iunie dar până atunci UMF va organiza un maraton de vaccinare la care pot participa și studenții universității.