Hanuka, Sărbătoarea Luminilor, marcată la Iași

WhatsApp Image 2022-12-20 at 13.07.18

Evreii din toata lumea sarbatoresc in aceasta perioada Hanuka sau Sarbatorea luminilor. La Sinagoga Mare din Iasi, timp de opt zile, in fiecare seara se vor aprinde seara lumanari intr-un sfesnic special cu opt brate, care se numeste Hanukiya. Care este semnificatia acestei importante sarbatori si ce momente importante din istoria poporului evreu marcheaza aceasta, veti vedea in materialul urmator.

Hanuka are o dubla semnificatie. Una dintre ele este cea istorica si anume victoria unui grup de evrei numiti macabei care au luptat cu indarjire impotriva grecilor sirieni care au cucerit Ierusalimul.

Albert Lozneanu, secretar Comunitatea Evreilor din Iași: „Suntem in Sarbatoarea de Hanuka din seara zilei de 18 decembrie evreii din toata lumea sarbatoresc Hanuka sau Sarbatoarea Luminii. Sarbatorea Miracolului Luminii. Cand lumina invinge intunericul in aceste zile in care intunericul domneste, in aceste nopti lungi iata ca noi venim si aprindem Lumina simbolic in sufletele noastre. Acesti evrei curajosi condusi de Macabeul au rededicat Templul, au ajuns in Templul din Ierusalim, l-au recucerit si au gasit acolo o flacara. O lumina care trebuia sa arda in acel candelabru timp de o zi. Iata ca Dumnezeu ne iubeste, ne-a iubit intotdeauna si a facut o minune, acea ramasita de lumina a ars timp de opt zile. Acesti macabei reusind sa rededice, sa recucereasca Templul si sa il redea evreilor cum este si normal”.

Cea de-a doua semnificatie pe care Hanuka o are este cea spirituala.

Noi am prindem lumanarea de Hanuka, rostim cantari specifice de multumire a lui Dumnezeu, psalmi de lauda. Cifra opt are o semnificatie importanta in iudaism si anume reprezinta Eternitatea. Reprezinta Infinitul. Absolutul. De aceea noi aprindem in prima seara o lumanarea, in a doua seara doua lumanari si tot asa pana cand Lumina va patrunde in inimile noastre, Binele va invinge si ne vom putea bucura impreuna cu familiile noastre de aceasta sarbatoare frumoasa”, au mai transmis reprezentatii Comunitatii Evreiesti din Iasi.

Maine, pe data de 21 decembrie, Comunitate Evreiasca din Iasi organizeaza un moment cu totul deosebit la care vor participa si autoritatile locale, reprezentanti ai Mitropoliei si Consulul Republicii Moldova. Evenimentul va avea loc la Sinagoga din Iasi, cea mai veche de pe teritoriul Romaniei.