Guvernul vrea cresterea natalitatii prin proceduri de fertilizare

in vitro

Romania trece printr-o criza demografica fara precedent. Anul trecut s-au nascut cei mai putini copii din ultimul secol. Multe familii se tem sa mai aduca pe lume copii din motive pur economice, gandindu-se dacă le vor putea asigura viitorul. Programul de fertilizare in vitro a fost introdus in planul de masuri „Sprijin pentru România”.

În următoarele doua-trei luni, se fac primele decontari, iar cuplurile cu probleme de infertilitate incep procedurile. In acest an, 5000 de proceduri vor fi gratuite. Pachetul legislativ care să reglementeze noua propunere pentru procedura de fertilizare in vitro este deja pe circuitul de avizare și va realizat în comun de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse si Ministerul Sanatatii.

Decontarile se vor face în sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Suma decontata pentru o procedura este de 4.000 de euro, în lei, la cursul zilei. Programul este dedicat femeilor cu varste cuprinse intre 25 şi 45 de ani. Pana acum se faceau deconturi pentru doamne de pana la 40 de ani.