Guvernul vinde stocul de concentrat de uraniu al României

mina-de-uraniu

După ce Compania Națională a Uraniului (CNU) a intrat anul trecut în lichidare, ceea ce a însemnat și închiderea ultimei exploatări de uraniu din România, mina Crucea din județul Suceava, executivul vrea să vândă către societatea Nuclearelectrica concentratele tehnice de uraniu din stocul de siguranță și consum. Acesta a fost constituit între 2009-2011, și se află în administrarea CNU. Banii obținuți ar urma să fie folosiți pentru returnarea unui ajutor de stat de aproape 118 milioane de lei de care a beneficiat aceasta. Cantitatea care va fi vândută reprezintă informație clasificată la nivel secret de stat și se comunică doar părților interesate.

Pentru vânzarea concentratelor tehnice de uraniu, Ministerul Energiei a pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență în care se precizează că tranzacția se va realiza la valoarea de piaţă a octoxidului de uraniu purificat, de la momentul semnării contractului, stabilită în baza preţului de referinţă de pe piaţa spot publicat în rapoartele anuale sau periodice ale Agenţiei de Aprovizionare EURATOM. Conform Raportului trimestrial privind piața uraniului pe trimestrul 2/2022, elaborat de Euratom Supply Agency (ESA), prețul spot în cazul contractelor de furnizare de uraniu natural (calculat pentru ultimele 6 luni ale anului 2021) a fost de 86,07 euro/kgU. Luând în considerare cursul valutar BNR din data de 03.10.2022, rezultă că valoarea în lei a unui kg de uraniu natural este de 86,07×4,9480=425,87 lei/kgU

Octoxidul de uraniu (UO2) este necesar fabricării fasciculelor de combustibil care se folosesc la centrala nucleară de la Cernavodă. Octoxidul de uraniu se obține prin procesarea/rafinarea concentratului de uraniu (U3O8). Cei mai mari producătorii de uraniu din lume sunt Kazahstan, Canada și Australia.
Trebuie recuperat un ajutor de stat

Banii obținuți din vânzarea stocului ar urma să se facă venit la bugetul statului care trebuie să recupereze ajutorul de stat acordat CNU. Conform deciziei Comisiei Europene nr. C(2020) 1069 final, suma care trebuie recuperată este de 178,3 milioane de lei, la care se adaugă dobânda contractuală. Începând cu 2016, statul a acordat companiei un împrumut de salvare pe 6 luni în sumă de peste 62 milioane de lei, convertit ulterior (prin anularea obligației de restituire) în ajutor de restructurare de 60,4 milioane de lei. În plus, compania a mai beneficiat de trei granturi nerambursabile în valoare totală de 117,9 milioane de lei. La 12 iunie 2017, România a notificat Comisiei un plan de restructurare a CNU, în valoare de circa 941 milioane de lei, care includea un sprijin public de 441 milioane de lei, sub formă de granturi, subvenții, anulare a datoriilor și conversie a creanțelor în acțiuni, plan care însă a fost respins de Comisia Europeană.