Guvernul României a suplimentat sprijinul bugetar acordat Republicii Moldova pentru consolidarea securității energetice

energie electrica

Guvernul României a decis ieri suplimentarea cu 1,695 milioane lei a sprijinul bugetar direct de 50 milioane euro acordat deja Republicii Moldova pentru consolidarea securității energetice.

Decizia a fost luată prin actualizarea planul anual de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară aferent anului 2022.

Suma provine ca urmare a reportării pentru anul 2023 a unui proiect dedicat consolidării capacității administrative a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, fondurile aferente, urmând a fi dirijate către Ministerul Finanțelor din Republica Moldova, sub formă de sprijin bugetar direct.
Totodată, MAE a analizat posibilitatea acordării unei contribuții voluntare către Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR) pentru refugiați în răspunsul la criză din Ucraina, din Fondul de asistență umanitară inclus în Plan.

De asemenea, în urma economiilor rezultate în urma implementării unor proiecte din Plan sau a finalizării sesiunilor de înscriere pentru acțiunile incluse în Fondul de mobilitate pentru experți, sumele economiste urmează să fie redistribuite către alte proiecte deja existente în Plan.