Guvernul Republicii Moldova admite că Gazprom ar putea suspenda livrările de gaze incepand cu 1 mai

gazprom

Guvernul Republicii Moldova admite că Gazprom ar putea suspenda livrările de gaze către țară de la 1 mai, a declarat viceprim-ministrul Andrei Spinu la postul local TV8. Tara nu poate plati datoria Moldogaz pana la aceasta data.

Potrivit lui Spinu, sunt posibile mai multe scenarii. „Primul este că această perioadă (pentru efectuarea unui audit și începerea plății datoriilor – IF) se prelungește, de exemplu, cu 10 luni. Al doilea scenariu este că Gazprom decide să nu furnizeze gaze Moldovei, iar apoi îl vom achiziționa de pe piață”, a remarcat Spinu.

În al doilea caz, potrivit acestuia, Moldova va avea o alternativă.

„Întotdeauna am avut contraoferte și suntem pregătiți. Acum creștem capacitatea Energocom (întreprinderea de stat energetică din Republica Moldova – IF). Echipa de experți lucrează cu Energocom de câteva săptămâni, inclusiv la proiect, așa că că are suficiente resurse financiare pentru a stoca gaze sau pentru achiziția urgentă a acestora”, a spus viceprim-ministrul.

El a adăugat că săptămâna viitoare guvernul va da un aviz cu privire la proiectul de lege, care introduce obligații privind disponibilitatea rezervelor de gaze. Volumele, a remarcat Spinu, vor depinde de prețurile pieței.

În octombrie 2021, Moldova și Gazprom au semnat un protocol special. Într-unul dintre paragrafele acestuia se spunea că părțile vor încheia un acord privind plata datoriei Moldovagaz către Gazprom până la 1 mai 2022, dar înainte de aceasta, țara ar trebui să auditeze această datorie.

Compania are datorii de peste 700 de milioane de dolari, însă Guvernul Republicii Moldova consideră că este nevoie de un audit independent pentru a determina suma exactă.

La sfârșitul lunii ianuarie, autoritățile republicii au anunțat o licitație pentru audit, dar nimeni nu a răspuns la aceasta. Prim-ministrul moldovean Natalia Gavrilita a raportat apoi că guvernul încearcă să încheie un contract direct cu auditorii.