Guvernul pregătește un nou pachet de măsuri economice care să reducă impactul scumpirilor în lanț

scumpiri energie

Un nou pachet de măsuri ecomice care se reducă din impactul scumpirilor în lanț este pregătit de coaliția de guvernare. Acesta ar urma să fie analizat în profunzime de săptămâna viitoare. Una dintre măsuri se referă și la prețul carburanților.

Sunt mai multe măsuri economice în analiză – cel puțin la PSD. Liderul Social Democraților, Marcel Ciolacu, spune că proiectul inițiat de PSD i-a fost deja înaintat premierului, iar una dintre măsuri se referă și la prețul carburanților:

„Sunt ferm convins că luni vom începe să stăm aplicat pe aceste măsuri. Să le lăsăm după ce le convenim și cu executivul și apoi și cu coaliția. Cel mai important este că avem o Ordonanță cu un preț predictibil în acest moment atât la energia electrică, cât și la gaze, astfel încât toată lumea poate să-și facă bugetele”, a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat care sunt zonele care ar urma să fie vizate de aceste măsuri, liderul PSD a spus că: „Cele mai afectate și cele care ar duce la alte scumpiri în lanț”.

Ce au făcut alte țări în fața scumpirilor în lanț: Franța, de exemplu, a introdus vouchere pentru carburanți și ia în calcul și acordarea unor vouchere pentru alimente. Ungaria a plafonat prețurile la carburanți, iar Polonia a introdus TVA zero la alimente.

Ce este cert până acum de la Guvern: plafonarea prețului la energie electrică de la 1 aprilie cel mult 0,68 lei pe kWh în cazul unui consum mediu mai mic sau egal cu cu 100 KWh și 0,8 lei/kWh dacă consumul este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv.

La gazele naturale – de la 1 aprilie – prețul va fi plafonat la 0,31 lei pe kwh – indiferent de consum.

europafm