Guvernul pregătește noi taxe din 2023

taxe

Politicienii trebuie să modifice codul fiscal pentru introducerea unor noi taxe până la 1 iulie.

Liderii partidelor din Coaliția de Guvernare s-au întâlnit la Palatul Victoria și au discutat mai multe propuneri. Companiile mari ar putea fi obligate să plătească o taxă de solidaritate de la 1 ianuarie 2023. Microcompaniile ar trebui să aibă măcar un angajat. De asemenea, s-a propus scumpirea dulciurilor și țigărilor.

Dacă firmele mari ar plăti o taxă de solidaritate de la 1% din cifra de afaceri cum propun liderii PSD, s-ar strânge un miliard de euro la bugetul de stat. Liberalii propun o taxă mai mică, de 0,5%. Măsura se va aplica firmelor care au cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro.

Liberalii susțin taxarea dulciurilor sau a băuturilor care au un conținut mare de zahăr. Lideri PSD spun că această idee ar determina industria alimentară să-și modifice rețetele.

Din iulie s-ar putea scumpi și țigările. Un pachet va costa cu 50 de bani mai mult. Accizele vor fi majorate și pentru țigările electronice.

Guvernanții vor să renunțe la scutirile pe care le au cele 620.000 de microîntreprinderi. Multe dintre ele sunt inactive sau nu au declarat niciun angajat. Astfel, s-ar reduce din deducerile fiscale, dar și pragurile de la care vor plăti impozite.