Guvernul pregătește astăzi prelungirea stării de alertă

curtea-constitutionala-stare-alerta-amendament-661877-750x430

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat luni ca este in pregatire o noua hotarare de Guvern privind prelungirea starii de alerta, insa Executivul nu doreste sa impuna noi restrictii, ca numarul infectarilor sa scada treptat pentru ca lumea sa revina incet la o viata normala. Pe 15 octombrie a intrat in vigoare prelungirea starii de alerta, printr-o hotarare a Executivului.

Guvernul are in prima lectura si doua proiecte de ordonanta de urgenta, prina pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 si a doua pentru suspendarea, modificarea si completarea unor prevederi din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte masuri in domeniul fondurilor europene.

Un alt proiect de lege aflat pe ordinea de zi a reuniunii de joi de la Palatul Victoria vizeaza aderarea Secretariatului General al Guvernului la Reteaua Europeana a Consiliilor Europene de Mediu si Dezvoltare Durabila (EEAC) si aprobarea platii cotizatiei anuale de participare a Secretariatului General al Guvernului, precum si completarea Ordonantei Guvernului 41/1994 privind autorizarea platii cotizatiilor la organizatiile internationale interguvernamentale la care Romania este parte.

De asemenea, pe ordinea de zi figureaza un proiect de hotarare pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea si oportunitatea efectuarii cheltuielilor aferente proiectului de investitii „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind incalcarea regulilor de circulatie”.