Guvernul nu mai are bani pentru compensarea facturilor populației la furnizorii de energie și gaze

Guvernul României se confruntă cu o situație financiară delicată, întrucât datoriile către furnizorii de energie și gaze s-au acumulat din cauza suportării diferențelor de preț dintre piață și prețul stabilit prin plafonare și compensare. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut un apel la rectificarea bugetară, solicitând urgent o sumă de două miliarde lei pentru a acoperi facturile viitoare validate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE).

Ministrul Burduja a subliniat eforturile depuse pentru a face plățile către furnizori din fondurile Ministerului de Finanțe până în luna septembrie, moment în care alimentarea a fost preluată din Fondul de Tranziție Energetică și din impozitul pentru venitul suplimentar plătit de consumatorii de gaze. Cu toate acestea, odată cu epuizarea resurselor de la Ministerul de Finanțe, s-a căutat o soluție legală, rezultând în ordonanța simplă 30, adoptată acum 2-3 săptămâni, care permite preluarea de sume din Fondul de Solidaritate.

În urma acestei măsuri, s-au adunat 3,1 miliarde lei, din care o parte trebuie împărțită cu Ministerul Muncii. Totuși, această sumă nu este suficientă pentru a acoperi întreaga datorie către furnizori. Ministrul Energiei a dezvăluit că semnalele venite din partea ANRE au identificat încă aproximativ 2 miliarde lei de facturi neacoperite până în luna august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *