Guvernul nu are cadru legal pentru introducerea certificatului verde

Csaba Asztalos Șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat, pentru HotNews.ro, că instituirea certificatului verde se poate face doar printr-o lege adoptată în Parlament, nu prin Hotărâri de Guvern sau Ordonanțe de Urgență, la fel cum s-a procedat în Franța și Italia.

„Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al admistrației centrale și nici prin ordin de ministru. Chiar și adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate”, a declarat Asztalos Csaba pentru HotNews.ro.

Membrii partidului AUR susțin că hotărârea ca accesul pe baza certificatului verde în anumite locații sau evenimente este discriminatorie. Șeful CNDC a afrimat că adoptarea unei astfel de măsuri printr-o lege ar putea trece „testul nediscriminării”.

„Dacă aceste măsuri ar fi adoptate prin lege, din punctul meu de vedere, ar putea să treacă testul nediscriminării, în sensul că nu ar fi discriminatorii dacă se urmărește atingerea unui scop legitim, iar măsura este una adecvată și proporțională cu scopul urmărit. În acest caz există un scop legitim, protectia sănătății publice, prevedinrea răspândirii COVID-19. Măsurile propuse sunt adecvate și necesare și proporționale cu scopul urmărit”, a spus Asztalos Csaba.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!