Guvernul introduce taxa pe lacomie. BNR-ul rade de initiativa Ministerului Finantelor

teodorovici

Intr-o conferinta de presa, Eugen Teodorovici a anuntat ca Guvernul va da o Ordonanta de Urgenta prin care instituie taxa pe lacomie, ce va fi aplicata bancilor, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare. Aceasta taxa ar trebui sa protejeze interesele cetatenilor romani.

  dacă ROBOR nu depăşeşte 1,5%, taxa pe lăcomie va fi 0%.

  dacă ROBOR va fi cuprins între 1,51% şi 1,7%, taxa pe lăcomie va fi de 0,2%.

  dacă ROBOR va fi cuprins între 1,71% şi 2,5%, taxa pe lăcomie va fi de 0,4%.

  dacă ROBOR va fi cuprins între 2,51% şi 3%, taxa pe lăcomie va fi de 0,6%.

  dacă ROBOR va fi cuprins între 3,01% şi 3,5%, taxa pe lăcomie va fi de 0,9%

Consilierul BNR, Adrian Vasilescu nu intelege aceasta taxa si sustine ca statul ar trebui să spună că taxează băncile deoarece inflaţia este mare şi ROBOR urcă.

„Nivelul ROBOR este imputabil întregii ţări. ROBOR este o dobândă medie la care băncile se împrumută între ele…Dar nu înţeleg taxa pe lăcomie. Cred că aici este nevoie de o reflecţie filosofică ceva mai adâncă pentru că nu ştiu a cui lăcomie este. Băncile, dacă ar stabili singure ROBOR, statul ar putea să spună aşa: ţi-ai stabilit un ROBOR foarte sus, tu banca cutare, iată, eşti lacomă şi pentru această lăcomie eu stat sunt îndreptăţit prin Constituţie şi prin legile ţării să te taxez. Dar nu e aşa. Rata ROBOR este în funcţie de nişte realităţi din ţară şi în primul rând de rata inflaţiei. Când inflaţia a fost timp de doi ani şi jumătate la niveluri foarte joase, un an şi jumătate a fost chiar sub inflaţia medie, adică sub nivel zero, în toată acea perioadă rata ROBOR a fost zero şi ceva. Când rata inflaţiei a început să urce, în octombrie anul trecut, şi nu a urcat din alt motiv decât din unul: şocul creat de anumite autorităţi de reglementare care au scumpit rând pe rând şi periodic timp de mai multe ori, din octombrie anul trecut şi până în vara acestui an, energia electrică, energia termică, gazele naturale, produse ale căror scumpiri se reflecta în întregul tablou al preţurilor.(…) Astea fac inflaţie şi ROBOR se umflă şi el, pentru că ROBOR e o dobândă şi sunt două surori siameze în economia unei ţări, dobânda şi inflaţia”, a explicat aseara la Digi 24, Adrian Vasilescu, consilier BNR.