Guvernul încearcă să atragă medicii de familie să facă de gardă în spitale cu indemnizații de valoarea unei consultații în clinicile private

Deficitul de medici din spitale, mai ales în unitățile și compartimentele de primiri urgențe, se încearcă a fi compensat de către guvern prin atragerea medicilor de familie care nu au dobândit o specialitate, prin oferirea unei indemnizații, pe lângă plata orelor de gardă. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 19/2024 prevede acordarea, din această lună, a unei indemnizații de 350 de lei/700 de lei pentru medicii de medicină generală (care nu au dobândit o specialitate) din cadrul serviciilor de ambulanță și al structurilor de primiri urgențe (UPU/CPU) care efectuează lunar o gardă, respectiv, cel puțin două gărzi, în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial.

Indemnizația pentru două zile de gardă a 24 ore în UPU, unde activitatea este extrem de intensă și solicitantă, este puțin mai mare decât valoarea unei consultații acordate în sistem privat și este mai mică decât cea prevăzută pentru medicii de specialitate, așa că urgentiștii nu se așteaptă să fie prea mulți medici de familie tentați să-și petreacă weekendurile și sărbătorile legale la spital.

Guvernul încearcă să atragă medicii de familie să facă de gardă în spitale cu indemnizații de valoarea unei consultații în clinicile private

Managerul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Alexandru Calancea, a declarat că în această unitate medicală la UPU lucrează de mai multă vreme trei medici de familie, însă aceștia au competență pentru medicina de urgență și au fost plătiți ca și ceilalți angajați ai spitalului cu pregătire similară, inclusiv cu indemnizația de gardă.

Dr. Calancea a precizat că, din luna august a anului trecut, personalul de specialitate care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă, și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistența medicală, beneficiază de o indemnizație lunară brută astfel: 500 de lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază și 1.000 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin două gărzi în afara normei legale de bază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *