Guvernul din Germania dă undă verde legalizării canabisului în scop recreativ

Germania a mai făcut un pas miercuri către legalizarea canabisului în scop recreativ odată cu adoptarea de către guvern a unui proiect de lege, care va fi însoţită de o campanie de prevenire destinată tinerilor.

Potrivit textului, care nu a fost încă dezbătut şi votat de parlament, de la vârsta de 18 ani se va putea cumpăra şi deţine până la 25 de grame de canabis, relatează France Presse şi DPA, citate de Agerpres.

Germania va avea astfel una dintre cele mai liberale legislaţii din Europa, pe urmele Maltei şi Luxemburgului, care au legalizat canabisul de agrement în 2021, respectiv 2023, notează AFP.

Coaliţia social-democratului Olaf Scholz, împreună cu Verzii şi Liberalii, a făcut din această legalizare unul dintre proiectele emblematice ale mandatului ei chiar dacă planul iniţial mergea mult mai departe. Confruntat cu rezerve din partea Uniunii Europene, Berlinul a trebuit să-şi revizuiască copia.

Reforma stârneşte critici de asemenea din partea opoziţiei, a sindicatelor poliţiştilor sau a judecătorilor care cred că nu va pune capăt traficului, în timp ce acesta este unul dintre obiective.

Potrivit acestui proiect de lege, va fi posibil să se cultive până la trei plante de canabis pentru uz propriu.

Noua legislaţie prevede crearea de asociaţii non-profit ai căror membri adulţi – numărul lor limitat la 500 – să poată cultiva planta pentru consum propriu, sub supravegherea autorităţilor publice.

Aceste „Cannabis Social Clubs” – aşa cum se numesc ele însele – vor avea o activitate reglementată: nu vor putea aproviziona decât membrii şi doar cu 25 de grame pe zi, cu maximum de 50 de grame pe lună. Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 de ani, va fi ceva mai puţin: 30 de grame pe lună. Aceste cluburi vor fi supuse controalelor de către autorităţile publice.

Consumul de canabis trebuie să aibă loc în afara acestor cluburi, interzis la mai puţin de 200 de metri faţă de ele, de şcoli, locuri de joacă, terenuri de sport şi asociaţii pentru tineri.

sursa stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *