Guvernul are planuri „mărețe” pentru 2019

foto_calcule

Guvernul Romaniei vine pe final de an cu schimbari importante pentru 2019. In primul rand, românii vor putea să se retragă la anul de la Pilonul II de pensii obligatorii, administrate privat  si tot guvernantii au anuntat  „taxa pe lăcomie” adica bancile vor fi taxate diferențiat, în funcție de ROBOR. Presedintele Klaus Iohannis crede ca toate aceste schimbari vor arunca in aer economia tarii.

Pilonul II de pensii va deveni opţional pentru cei care au cotizat măcar 5 ani. Anunţul a fost făcut la Guvern de Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici. Pilonul II are acum peste 7 milioane de conturi, potrivit reprezentanţilor Fondurilor de administrare. Sumele acumulate trec de 10 miliarde de euro. Spre deosebire de sistemul de stat care strânge contribuţiile angajaţilor şi le virează actualilor pensionari luna de lună, Pilonul II funcţionează ca un depozit bancar.

Ministrul finantelor, Eugen Teodorovici a mai anunţat şi că va introduce de la 1 ianuarie o taxă pe toate activele financiare ale băncilor, numită taxa pe lăcomie. Concret, băncile vor fi taxate cu un procent din depozitele şi titlurile pe care le au, în funcţie de nivelul indicatorului ROBOR. Astăzi ROBOR la 3 luni este 2,7%, la 6 luni este 2,95%. Taxa pe lăcomie, va fi de 0,6%.

Teodorovici a anunţat şi plafonarea preţului la gaze naturale timp de 3 ani – acum este peste 90 de lei pe megawatt/oră, iar de la 1 ianuarie preţul va fi 68 de lei. Măsurile ar urma să fie aprobate în şedinţa de Guvern viitoare. In schimb, presedintele Klaus Iohannis s-a aratat astazi ingrijorat de noile directii ale guvernului care, in opinia sa, vor da peste cat toata economia.