Guvernul aproba modernizarea liniei de cale ferata Focsani – Roman
Executivul va aprobara indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ”Reabilitarea liniei de cale ferată Focșani – Roman”, lucrare de utilitate publică de interes național. Linia de cale ferată Focşani – Roman este situată pe ruta Coridorului IX Pan – European, parte componentă a reţelelor AGC, AGTC şi T.E.R., care este o linie importantă a reţelei de cale ferată din România, deoarece preia traficul internaţional european de pe cele 2 coridoare centrale aflate pe teritoriul Romaniei şi face legătura Coridorului Rhin – Dunăre (fostul Coridor IV) cu ţările din Sud – Estul Europei (Bulgaria, Grecia, Turcia) şi ţările din Nord – Estul Europei (Republica Moldova, Ucraina, Rusia).
Realizarea şi derularea acestui proiect revine Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.”-SA, care este beneficiarul investiției, prin Sucursalele Regionale de căi ferate Galați și Iași. Linia de cale ferată Focșani – Roman este situată în Estul țării și traversează trei județe: Vrancea, Bacău si Neamț și este administrată de cele două Sucursale Regionale de căi ferate, respectiv Galați si Iași.
Zona de linie c.f. Focșani – halta Adjudu Vechi (inclusiv) este administrată de Sucursala Regionala CF Galati, iar zona Adjudu Vechi – Roman este administrată de Sucursala Regională CF Iași. Traseul Focșani – Adjud – Roman se află la o răscruce geografică, zona străbătută constituind o legătură între marile zone ale Carpaților Orientali și Meridionali, Câmpia Siretului și Câmpia Dunării.
Lungimea totală existentă a tronsonului de cale ferată este de 147,7 km, iar linia este dublă, electrificată și dotată cu instalații BLA (în linie curentă) și CED și CE (în stații). Pe traseul de cale ferată sunt în exploatare 6 staţii şi 8 halte de mişcare, cu următoarea succesiune: staţia Focșani, H.M. Putna Seacă, staţia Marașești, H.M Pădureni Putna, HM Pufești, stația Adjud , HM Sascut, HM Orbeni, HM Faraoani, Stația Valea Seacă, stația Bacău, HM Itești, Stația Galbeni și HM Secuieni Roman.
Pentru traficul local de calatori pe linie sunt amplasate 9 puncte de oprire în linie curentă: Călimănești Vrancea, Domnești Târg, Adjudu Vechi, Șișcani, Siretu, Răcăciuni, Letea, Șerbești Bacău, Trifești.
Obiectivul proiectului vizeaza:
- reducerea timpului de călătorie prin creșterea vitezei de circulație pe întregul tronson;
- îmbunătățirea condițiilor de siguranță a traficului feroviar;
- îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei;
- reducerea emisiilor de poluanți și a impactului negativ asupra mediului;
- optimizarea transportului feroviar transfrontalier atât pentru pasageri cât și pentru marfă;
- creșterea atractivității și accesibilității municipiului Focșani, și orașelor Mărășești, Adjud;
- asigurarea unei capacități de circulație și transport corespunzătoare traficului actual și de perspectivă;
- atragerea de investitori și capital în vederea dezvoltării mediului de afaceri, având în vedere faptul că, în orașele Focșani, Mărășești, și Adjud se desfășoară activități economice;
- asigurarea unui grad de mobilitate și accesibilitate ridicat pentru rezidenți și mediul de afaceri din județele Vrancea, Bacău și Neamț