Guvernul a tăiat tichetele de masă pentru angajații de la CFR și Metrou

Legea privind reducerea cheltuieilor bugetare, pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament, a condus la imposibilitatea legală ca angajaților CFR și Metrorex să le mai poată fi acordate tichete de masă. Acum, după intrarea în vigoare a Legii, Ministerul Transporturilor vrea exceptarea angajaților de la căi ferate și metrou, astfel încât să le poate fi acordate din nou tichete de masă, iar angajaților cu salarii de cel mult 8.000 lei, anumite ajutoare.  

Potrivit Legii menționate, cheltuielile privind tichetele de masă nu pot depăși anual contravaloarea a două salarii minim brute pe țară valabile la data de 1 ianuarie 2019, iar operatorilor economici de stat, inclusiv filialelor acestora, li se interzice acordarea de premii, prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare, în situația în care au înregistrate pierderi contabile din anii precedenți și nerecuperate și/sau înregistrează pierderi contabile în anul curent.

Personalul Companiei Naționale de Căi Ferate ”C.F.R.” S.A., al Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători ”C.F.R. Călători” S.A., al Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă” S.A. și al Societății Comerciale de Transport cu Metroul București „Metrorex” S.A. a beneficiat de tichete de masă, acestea fiind prevăzute în contractele colective de muncă, precum și în contractele individuale de muncă.

Astfel, până în noiembrie, angajații societăților menționate au beneficiat de câte un tichet de masă pentru fiecare zi efectiv lucrată, rezultând o valoare de circa 7.000 lei/an pentru fiecare salariat, față de valoarea stabilită prin noua lege și care este reprezentată de ”contravaloarea a două salarii minim brute pe țară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019”, respectiv 4.160 lei.

Conform datelor oficiale, valoarea totală a tichetelor de masă pentru cele 4 societăți pentru personalul al cărui salariu net este de 8.000 lei  ajunge la 21,7 milioane lei pe lună, dupa cum urmeaza: C.N.C.F. ”C.F.R.” S.A. 12,2 milioane lei, S.N.T.F.C. ”C.F.R. Călători” S.A. 5,6 milioane lei, S.N.T.F.M. ”C.F.R. Marfă” S.A. 1,5 milioane lei, S.C.T.M.B. ”Metrorex” S.A.2,4 milioane lei.

sursa profit.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *