Guvernul a aprobat un act normativ care prevede creşterea cu 150 a numărului de școli care vor beneficia de programul „Masă caldă”

masa calda

Guvernul a aprobat, în şedinţa de azi, un act normativ care prevede creşterea cu 150 a numărului de unităţi de învăţământ care vor beneficia de programul „Masă caldă”, măsura urmând a duce la scăderea fenomenului abandonului şcolar, a anunțat noul ministru al Educației, Ligia Deca.

„A crescut numărul de unităţi de învăţământ preuniversitar care beneficiază de program de la 300, la 450. Automat creşte cu 38.000 numărul de elevi care vor beneficia zilnic de masă caldă. Pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din cele 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat li se acordă zilnic, cu titlu gratuit, acest suport alimentar constând fie într-o masă caldă, fie într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15lei/beneficiar inclusiv TVA”, a anunţat Ligia Deca, la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit acesteia, finanţarea programului-pilot se face către administraţiile locale din sume defalcate din venituri de la bugetul de stat. Bugetul prevăzut pentru program este de 147.000 de lei în cursul acestui an, bugetul pentru anul viitor fiind de 266.510 lei.

Ligia Deca a precizat că pe circuitul de avizare interministerială se află un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede repartizarea pe judeţe a sumei pentru program şi „în cel mai scurt timp, după publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de urgenţă adoptate va emite Ordinul de ministru care va stabili care sunt unităţile şcolare care vor intra în program.

Întrebată câţi elevi primesc, în prezent, masa caldă în şcoală, din cele 300 de unităţi de învăţământ care au fost deja incluse pe lista unităţilor beneficiare, din luna septembrie a acestui an, aceasta a răspuns: ” Încă alocăm sumele necesare de la Ministerul Educaţiei, dar autorităţile publice locale deja au alocat în şcoli şi deja în unele şcoli masa caldă se acordă”.