Guvernul a aprobat programul „Rabla pentru becuri”

becuri led

Guvernul a adoptat programul privind creșterea eficienței energetice, de înlocuire a becurilor convenționale uzate cu becuri LED, în valoare de 400 milioane lei, așa-numitul program “Rabla pentru becuri”.

Cetățenii români vor primi un voucher pentru înlocuirea becurilor convenționale din locuință cu becuri cu LED noi, mai performante din punct de vedere energetic. Scopul principal al programului vizează reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră în locuințe pentru utilizatorii casnici.

„În privința comunităților, sunt alte 500 de milioane de lei, reprezentând credite de angajament, care vor finanța programul privind iluminatul public stradal, mai exact lămpi cu led. Prin Administrația Fondului pentru Mediu vor fi derulate două noi programe de finanțare prevăzute în cadrul PNRR, respectiv programul „Prima conectare”, dedicat sprijinirii conectării populației cu venituri mici la rețele de alimentare cu apă și canalizare și programul de finanțare a instalațiilor de reciclare a deșeurilor, care vizează construirea de astfel de instalații pentru a atinge obiectivele de reciclare din pachetul de economie circulară”, a spus Dan Carbunaru, purtator de cuvant al Guvernului.

Tot ieri, guvernul a decis, prin hotărâre, alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția sa, prevăzut în bugetul de stat în anul în curs, pentru Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Sunt 140 de milioane de lei din fondul de rezervă bugetară a acestui minister, care va finanța schema de sprijin prevăzută în ordonanța de guvern 36/2006 privind unele măsuri pentru funcționarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populației, o schemă de sprijin care decontează achiziția de cărbune, păcură și biomasă, realizată în perioada octombrie 2022- martie 2023 și care se întinde pe doi ani financiari.

Această valoare de 140 de milioane de lei ia în considerare valoarea cea mai mare a achiziției de cărbune, păcură și biomasă realizată înainte de începerea sezonului rece, pentru a avea, astfel, stocurile necesare. Ţinând cont de perioada rămasă până la finalul acestui an, dar și de procedurile birocratice care presupun implementarea măsurii, dacă nu va fi consumată întreaga sumă alocată, cei 140 de milioane de lei, prin proiectul de hotărâre care a fost aprobat, se propune ca sumele rămase neutilizate să fie restituite la bugetul de stat, în conformitate cu legea.