Guvernul a aprobat măsurile fiscal-bugetare
Guvernul a aprobat in Parlamentul Romaniei pachetul de masuri fiscal-bugetare. Premierul Marcel Ciolacu a spus ca toti cetatentii Romaniei isi vor putea plati taxele si impozitele corect, iar acest pachet de masuri nu ii va afecta pe cei cu salarii mici, ci doar companiile care ar fi fost in ultimii ani favorizate din punct de vedere fiscal. Vizate sunt si persoanele cu averi care vor fi, in curand, impozitate.
Pachetul de masuri fiscale a fost adoptat in sedinta de Guvern de aseara. Premierul Marcel Ciolacu a declarat ca isi asuma raspunderea pentru acest pachet de masuri care va consolida sustenabilitatea financiara a Romaniei pe termen lung. Astfel ca principalele masuri sunt:
1. Creşterea impozitării microîntreprinderilor
2. Impozitul de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile care au o C.A care depăşeşte 50 mil. euro (250 mil. lei)
3. Impozitul 2% la bănci pe veniturile din dobânzi, taxe şi comisioane ale băncilor
4. Creşterea de TVA de la 9 la 19% pentru următoarele categorii: berea fără alcool şi alimentele cu zahar adăugat al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs
5. Creşte TVA la vânzarea locuinţelor noi de la 5% la 9% pentru apartamente cu preţuri de până la 600.000 lei (120.000 euro)
6. Impozit suplimentar pentru veniturile/bunurile de lux
7. Se elimină scutirea de impozit pe venit în IT (10%) pentru veniturile care depăşesc 10.000 lei brut
8 Se introduce CASS (10%) pentru angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară
9. Voucherele de vacanţă vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuţie de asigurări de sănătate de 10% (CASS) şi se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei
10. Veniturile persoanelor fizice a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%
11. Cresc accizele la ţigări şi alcool
12. Sistemul e-Factura va deveni obligatoriu de la 1 iulie 2024. În prezent, sistemul de facturare electronică se aplică în relaţia B2G (business to government) pentru bunurile cu risc fiscal ridicat
Premeirul Romaniei a mentionat ca vrea ca prin aceste masuri sa opreasca evaziunea fiscala.
Marcel Ciolacu, Premeirul României
România nu-și poate permite ca doar cei cu salarii mici să plătească corect taxele, iar cei cu venituri mari să le tot optimizeze! De astăzi toată lumea va plăti în funcție de cât câștigă! Nu poți fi milionar, dar să plătești taxele la echivalentul salariului minim pe economie! Nu poți obține profituri excesive, dar în țara în care le-ai obținut să nu plătești nimic! La fel cum, nu se poate ca simpla prezență la serviciu să-ți dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei. Fără nicio performanță! Și, din acest motiv, tot astăzi Guvernul pe care îl conduc își asumă și răspunderea pe măsurile de reducere a risipei bugetare. Pentru că nu este corect ca statul român să se lăfăie, cu cheltuieli care cresc de la an la an, rezultatul fiind doar un act administrativ total ineficient și fără legătură cu nevoile reale ale cetățenilor.
Premierul a mai adaugat in discursul sau ca s-a saturat sa vada cu unii incaseaza luna de luna salariul si nu obtin nicio performanta la locul de munca. Astfel, prin noile restructurari o mare parte dintre angajatii la stat vor fi concediati.
Marcel Ciolacu, Premeirul României
De aceea, prin legea prezentată astăzi va fi mai multă cumpătare pentru bugetarii cu venituri mari. În același timp, angajații cu salarii mici vor primi în continuare vouchere și alte măsuri de susținere a veniturilor. Totodată, Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată salba de consilieri, șoferi și secretare. Vor dispărea și un sfert din funcțiile de secretari de stat. În plus, vom implementa un plan de reducere a risipei în aparatul bugetar, atât pentru administrația centrală, cât și în cea locală, companii de stat și instituții autonome. Vor fi limitate cheltuielile cu achizițiile și vor fi controale mult mai stricte pentru depășirea acestor limite.
Guvernul a spus ca prin echilibrarea sistemului fiscal in cativa ani Romania ca deveni o „tara ca afara”.