Guvernul a alocat 45.906.000 lei pentru asigurarea cu energie termică în municipiul Iași

calorifer

Instituția Prefectului – Județul Iași a întocmit proiectul de Hotărâre a Guvernului privind alocarea sumelor necesare susținerii costurilor pentru sistemul de termoficare al municipiului Iași din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

A fost un demers comun, realizat de Instituția Prefectului – Județul Iași, împreună cu Consiliul Județean Iași pe baza notei de fundamentare transmisă de Primăria Municipiului Iași.

În urma acestei acțiuni, municipiul Iași va primi suma de 45.906.000 lei pentru alimentarea cu energie termică, a doua ca mărime alocată unei localități din țară.

Marian Grigoraș, prefectul județului Iași: „Demersul nostru a fost aprobat de Guvernul României și municipiul Iași a fost inclus pe lista celor 31 de localități care vor primi sprijin guvernamental pentru asigurarea energiei termice pentru populația racordată la sistemul centralizat. Urgența prioritară este să se poată susține creșterea prețurilor la combustibili semnalată, în această a doua jumătate a anului”.

Mihai Chirica – primar Municipiul Iasi: „In  momentul de fata o gigacalorie pe care o plateste un consumator este de 245 de lei cu TVA . Daca ANR va valida cresterea cu 200 de lei a gigacaloriei, atunci 100 de lei se va adauga catre consumator, deci 345 de lei, iar 100 de lei se va duce catre subventie, adica va ajunge la 239 de lei pe care o sa o suportam noi, Primaria Municipiului Iasi”.

Suma alocata de guvern a venit ca un colac de salvare pentru Municipiul Iasi și este cea mai mare sumă primită de administrația locală până în prezent.

Mihai Chirica, primar Municipiul Iasi: „Banii pe care Ministerul Dezvoltarii i-a propus sa fie alocati Municipiului Iasi, o suma considerabila si nu spun o minciuna. Este  cea mai mare suma pe care Guvernul Romaniei o aloca Municipiului Iasi de dupa Revolutie pentru un singur serviciu si ma refer la cel de termoficare. Sunt aproape 46 milioane lei, deci peste 9 milioane de euro. Bani care vor fi utiliztai doar pentru plata facturilor de combustibili”.

In afara celor aproape 24 mii de apartamente, primaria gestioneaza 90% din scoli si 10 din cele 12 spitale ale Iasului.