Guvernul a adoptat un proiect care vizează modernizarea a 55 locomotive electrice pentru remorcarea trenurilor de călători şi conversia a 20 de locomotive diesel hidraulice în locomotive electrice

locomotiva-1453626602

Executivul a adoptat, vineri, o hotărâre de Guvern pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Modernizarea a 55 de locomotive electrice destinate remorcării trenurilor de călători, conversia a 20 locomotive diesel hidraulice de manevră în locomotive electrice cu acumulatori si modernizarea a 139 vagoane de călători”. Proiectul de investiţii are o valoare totală de 1,037 miliarde lei, fiind finanţat din fonduri externe nerambursabile, prin PNRR.

Actul normativ propune o investiţie pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii feroviare de transport public de călători, aprobată în cadrul Pilonului I – obiectivul „Componentei C4. Transport sustenabil” din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, arată comunicatul de presă al Guvernului.

Proiectul vizează modernizarea a 55 locomotive electrice apte pentru viteza de 160 km/h şi tractare de trenuri de până la 16 vagoane, 20 locomotive diesel-hidraulice de manevră, 109 vagoane clasă şi 30 vagoane speciale (vagoane de dormit, cuşetă, restaurant).

Investiţia va avea un impact semnificativ asupra calităţii şi siguranţei serviciilor de transport feroviar de călători, inclusiv pe reţeaua feroviară publică electrificată, asupra costurilor de operare şi beneficiilor economice aferente acestui sector, precum şi a îmbunătăţirii condiţiilor de mediu, mai arată sursa citată.

Proiectul de investiţii are o valoare totală de 1,037 miliarde lei, fiind finanţat din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, „Componenta 4 – Transport sustenabil” şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

55 de locomotive vechi și 139 de vagoane pentru călători vor fi modernizate cu fonduri din PNRR, potrivit unui Proiect pe care Guvernul îl va aproba în ședința de vineri. Pentru alte 20 de locomotive de manevră, diesel este prevăzută modernizarea și conversia pentru tracțiunea electrică și cu acumulatori, scrie Economedia.ro.

Investiția totală este de un miliard de lei, fonduri din PNRR. Proiectul are o durată de 47 de luni. Din valoarea totală de un miliard lei, 388 milioane reprezintă investiția pentru modernizarea celor 55 de locomotive destinate tractării trenurilor de călători, 448 milioane modernizarea vagoanelor pentru călători, iar 60 de milioane lei pentru conversia celor 20 de locomotive de manevră.

Potrivit Notei de Fundamentare, CFR Călători are un parc de material rulant învechit, locomotivele au o vechime medie de 38/44 ani iar automotoarele o jumătate de secol.