Guvernul a adoptat un plan de masuri pentru stimularea economiei

nicolae ciuca

Masuri importante adoptate astazi de Guvern. Executivul a pregatit o infuzie de 7,5 miliarde de lei in economie, tinand cont de suprapunerea unei crize economice cu pandemia, razboiul din Ucraina si contextul international. Cota de contributie la pilonul II de pensie va fi majorata de la 3,75 la suta pana la 4,75 la suta incepand cu data de 1 ianuarie 2024, adoptarea acestui act fiind o obligatie asumata prin PNRR. Momentan  nu s-a luat o decizie in coalitia de guvernare privind reducerea CAS cu 5 la suta, masura dorita de liberali.

Guvernul pregateste un mix de masuri care sa atenueze impactul scumpirilor din ultima perioada, datorata cresterii preturilor la carburanti, energie electrica si gaze. Pana atunci, executivul a pregatit mai multe programe guvernamentale care vor contribui la cresterea economica si sprijinirea companiilor romanesti.

”Astazi Guvernul Romaniei a aprobat o finantare de Guvern privind finantarea puternica a economiei romanesti care prevede finantarea cu 7,5 miliarde de lei a intreprinderilor mici si mijlocii din constructii, agricultura, ona de productie si intermediere. Astfel au fost aprobate programele IMM Prod care reprezinta o trecere de la economia de consum la una de productie, programul Rural Invest. Finantarea la aceste programe este de 4 miliarde de lei impreuna. Un program foarte important pentru constructii, programul Garant Construct care se refera la sprijinirea constructiilor pentru intreprinderile mici si mijlocii dar si investitiile la scara mica la UAT-uri, cu un plafon de garantie de 2,5 miliarde de lei. De asemenea, un program foarte important Innovation pentru sprijinul companiilor romanesti care vor sa acceada pe pietele externe, sprijin pentru export.”- a declarat Adrian Caciu – ministrul Finantelor

Fermierii vor fi sprijiniti de catre stat prin intermediul programului Rural Invest. Masura este binevenita tinand cont de provocarile cu care se confrunta fermierii romani in aceasta perioada, explozie a preturilor la combustibili, gaze, energie electrica si ingrasamintelor.

”Acest program vizeaza garantii de 90 la suta din valoarea oricarui credit contractat de un fermier, rambursarea de 10 la suta pe intreaga anvelopa contractata si dobanzi preferentiale, ROBOR plus maxim 2 la suta asa cum aplicam in toate programele derulate la nivelul ministerului Agriculturii. Plafonul este unul generos de 2,5 miliarde de euro iar acest capital pus la dispozitia fermierilor va viza achizitia de terenuri agricole, de parti sociale ale companiilor care deruleaza activitati agricole, modernizare si retehnologizare pentru cei din industria alimentara.”- a declarat Adrian Chesnoiu – ministrul Agriculturii

Contributia la pilonul II de pensie va creste cu un procent incepand cu 2024, decizia fiind asumata prin PNRR. In privinta reducerii CAS, propusa de catre liberali nu a fost luata nicio masura insa ministrul Muncii, Marius Budai se opune intrucat ar creste deficitul.

”Am discutat astazi in Guvern, in prima sedinta din Coalitie se va lua aceasta decizie. In coalitie nu s-a discutat acest lucru, in Guvern nu s-a discutat ca astazi am primit informatia iar decizia a fost transferata in coalitie. Nu cred ca este momentul sa vitregim suplimentar pilonul 1 de pensii. Este o decizie politica eu v-am spus parerea personala. Un calcul facut rapid, care nu este un calcul definitiv va duce la peste 2 la suta din PIB la fondul de pensii undeva la 4,7 miliarde de lei. Dar nici transferul de contributii nu se aplica din acest an si deocamdata decizia pentru reducerea CAS nu este luata.”- a declarat Marius Budai – ministrul Muncii

Romania se împrumută la două puncte procentuale sub inflație, este răspunsul oferit de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu la criticile președintelui PNL, Florin Cîțu, care anunța recent ca Ministerul de Finante s-a imprumutat la cea mai mare dobanda din 2012 pana acum.