Guvernul a adoptat un nou Cod Silvic care ar trebui sa descurajeze mafia lemnului

Guvernul a aprobat astazi proiectul de lege al noului Cod Silvic care reglementează clar obligaţiile şi drepturile proprietarilor de terenuri forestiere si inaspreste pedepsele pentru taierile ilegale si furtul de lemne. De asemenea, se reglementează înfiinţarea Registrului Forestier Naţional pentru evidenţa exploataţiilor forestiere.

Drumurile forestiere vor fi supravegheate video, cu sisteme tehnice de monitorizare/înregistrare, care să ajute la descoperirea furturilor și tăierilor ilegale. De asemenea, este reglementat sistemul de sancțiuni penale și regimul măsurilor asiguratorii și confiscarea materialelor lemnoase, a mijlocului de transport, suspendarea accesului în sistemul informatic integrat pentru păduri, retragerea și, după caz, rechemarea imediat după piață a produselor obținute din lemn brut, rezultate ca urmare a săvârșirii unor fapte care sunt încadrate ca infracțiuni.

Sunt introduse noi infracțiuni silvice: falsificarea datelor informatice de natură silvică și falsul în declarațiile informatice vor fi pedepsite cu 1 până la 5 ani de închisoare.

In noul Cod Silvic se instituie obligativitatea elaborării normelor referitoare la provenienţa lemnului, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi cele privind provenienţa şi circulaţia materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului.

Marcel Ciolacu – Premier Romania:Este un act esential ce va fi adoptat azi pentru cresterea suprafetelor impadurite din Romania. Vrem sa prevenim si sa combatem taierile ilegale, furtul de lemne prin pedepse mai aspre“.

De asemenea, se reglementează înfiinţarea Registrului Forestier Naţional pentru evidenţa exploataţiilor forestiere, pentru evidenţa proprietăţilor, facilitarea prin modalităţi informatice a avizărilor şi raportărilor între diferite entităţi publice şi monitorizarea implementării serviciilor silvice.

Mircea Fechet – Ministrul Mediului:Un proiect de lege foarte important pentru reformarea sistemului de gospodarire a padurilor si a modului de monitorizare si control a exploatarilor forestiere. Este vorba despre noul Cod Silvic, o lege mult asteptata, primul cod dupa 2008, adoptat conform prevederilor Strategiei Nationale pentru Paduri 2030 pe care am aprobat-o in Guvern, in anul 2022. Atat strategia cat si codul in sine au fost finantate prin PNRR”.

Codul Silvic defineste serviciile ecosistemice ca obligaţia proprietarului de asigurare a condiţiilor pentru regenerarea pădurii şi promovarea regenerării naturale atunci când este posibil din punct de vedere tehnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *