Guvernul a adoptat ordonanța care îi afectează pe toți românii
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat astazi ca s-a hotarat in Coalitie adoptarea Ordonantei „Trenulet”, pentru a ţine sub control deficitul bugetar în 2025. Acesta a precizat ca această ordonanţă nu este una a „austerităţii” sau „sărăciei. Dupa ce i-a asigurat pe romani inainte de campanie ca nu vor fi cresteri de taxe si impozite, Marcel Ciolacu a subliniat astazi că situația s-a deteriorat accelerat în majoritatea statelor UE începând cu a doua parte a lunii octombrie, iar acest lucru nu avea cum să ocolească România.
Ordonanta trenut reinstituie impozitul pe construcții, prin aplicarea unei cote de 1,5 % asupra valorii construcţiilor existente. De asemenea, crește impozitul pe dividende: acesta va fi majorat de la 8% la 10%. In plus, va fi redus pragul de taxare pentru microîntreprinderi la 250.000 euro de la 500.000 euro din 2025 și la 100.000 euro din 2026.
Vor fi eliminate facilitățile fiscale acordate IT-știlor, precum și angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025. După ce a luat decizii care afectează puternic mediul de afaceri, premierul Marcel Ciolacu a solicitat tuturor companiilor să fie solidare cu Guvernul.
Marcel Ciolacu – Premier Guvernul Romaniei: “Noi deja un deficit ridicat in acest an deoarece cheltuielile au fost mai mari cu 69 miliarde de lei fata de ceea ce era prevazut in buget. Nici un om de bun credinta nu poate critica ca am marit pensiile de 2 ori si am eliminat inechitatile pentru 3,8 milioane de pensionari. Am majorat salariile profesorilor, medicilor, politistilor si militarilor. Nimeni nu poate contesta ca a trebuit sa dam bani in plus pentru a putea mentine facturile la lumina si gaz neschimbate pentru populatie si economie, ca am marit fondurile pentru sanatate si am facut investitii record in sanatate si infrastructura“.
Premierul sustine ca nu se taie lefuri ca pe timpul Guvernului Boc si nici nu se inchid spitale sau scoli.
Aceasta ordonanta nu este una a austeritatii sau saraciei. Austeritate a fost cand s-au taiat salarii cu 25 la suta sau a crescut TVA de la 19 la 24 sau cand s-au inchis scoli si spitale“, a precizat premierul.
In anul 2025, începând cu data de 1 ianuarie, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora se menţin la nivelul aferent lunii noiembrie 2024.
De asemenea, pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie” din aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale, din instituţiile şi serviciile publice de interes local şi judeţean din subordinea acestora, salariile de bază se menţin la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna noiembrie 2024 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
Incepem cu noi, cu politicienii. Salariile demnitarilor vor fi inghetate si in acest an iar partidele vor fi primi sume reduse cu 25 la suta. Vom continua cu aparatul bugetar. In acest an nu exista resurse bugetare pentru cresterea salariilor bugetarilor, nu se mai acorda premii si sporuri suplimentare. Fiecare leu platit la salariu va fi justificat prin criterii de performanta si evaluari. Angajarile la stat vor fi inghetate in 2025 si vom trece rapid la desfiintarea si comasarea de agentii si institutii publice“, a mai precizat Ciolacu.
Munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie, de conducere şi de înalţi funcţionari publici, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se compensează numai cu timp liber corespunzător acestora.