Guvernul a adoptat coplata serviciilor medicale private

investitii-spital-Buhusi-1

Pacientii vor putea sa se trateze la privat iar o parte din costuri va fi asigurata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Astfel, guvernul a adoptat astăzi ordonanţa de urgenţă pentru completarea articolului 230 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Actul normativ reprezintă o completare necesară a legislației pentru buna funcționare a întregii activități medicale, precum și pentru utilizarea eficientă a fondurilor publice.Prin aceasta, se reglementează faptul că asigurații care apelează la servicii medicale oferite de clinici private vor plăti doar diferența dintre tariful practicat de acel furnizor și tariful decontat de CNAS.

Pacienții vor fi informați corect, în prealabil, cu privire la costurile serviciilor medicale, fiind evidențiate separat sumele suportate de către stat și cele plătite din fonduri proprii.

În cazul în care pacienții nu au posibilitatea plății contribuției personale, se pot adresa unui alt furnizor, care nu percepe contribuție personală sau aplică un cost mai mic pentru același tip de servicii.

Mai mult, prin Contractul-cadru, se vor stabili serviciile medicale, modalitatea şi condiţiile acordării acestora, precum și procedura de stabilire a nivelului contribuției personale.