Dumitru OPREA: „Guvernarea fără onoare sădește oroare!”

foto_Dumitru_Oprea

Absolvenți pe piața muncii

Actuala putere ne arată, în fiecare zi, ce înțelege prin „până la capăt“. Deși clamează faptul că susține drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, le calcă în picioare fără a se da în lături de la nimic, inclusiv de la folosirea forței brute. Pentru PSD-ALDE, drepturi și libertăți înseamnă furtul nestingherit din banii publici de către baroni, locali și centrali. În nici un caz egalitatea și respectul față de lege. Pentru coaliția de la putere, subordonarea Justiției de către politic este sinonimă cu libertatea. Libertatea de a comite orice fărădelege, atâta vreme cât te afli în siajul șefului cel mare, al lui Dragnea.

Apelul președintelui Iohannis la membrii PSD de a acționa pentru a-și salva partidul și guvernarea de gașca lui Liviu Dragnea va rămâne, cel mai probabil, fără ecou. PSD a trecut de punctul în care mai putea susține pluralitatea de opinii, în care forurile de conducere mai puteau fi democratice. Liviu Dragnea a reușit ceea ce nici măcar Ion Iliescu nu a fost capabil: să subjuge total un partid-mamut, să înfrângă orice inițiativă de răzvrătire, să conducă prin metoda „dezbină-i și stăpânește-i!“.

Frica de pușcărie i-a unit pe liderii locali, regionali, șefii de instituții deconcentrate, consilierii locali și județeni ai PSD într-o manieră de neînchipuit altădată. „La ce e bun să ai puterea, dacă nu mai poți să furi?“, s-au întrebat aceștia. Iar Dragnea le-a promis că se poate, că îi va scăpa de dosarele penale și va modifica legislația în așa fel încât să nu mai poată fi urmăriți în altele. Le-a promis liniște, că nu vor mai fi interceptați și filați în timp ce își negociază șpăgile, că vor putea să discute „comisioanele“ și să primească valizele cu bani din nou în birouri, nu ascunși prin cimitire, la lăsarea întunericului!

În fața unor asemenea promisiuni, coaliția PSD-ALDE s-a transformat într-o armată slugarnică, surdă și oarbă la orice contra-reacție din partea societății. Calculul celor două partide este foarte cinic și simplu: pierderea guvernării va fi răul cel mai mic în condițiile în care legile Justiției vor trece, pentru că vor scăpa basma curată.

Promițând triplări de pensii și salarii, în răspărul oricărei judecăți economice sănătoase, Liviu Dragnea pregătește, de fapt, intrarea în opoziție a PSD și o capcană uriașă pentru viitoarea guvernare. Neavând nici o clipă intenția de a le pune în practică, își păcălește electoratul captiv cu promisiuni de nerealizat, dar care vor fi imputate viitorului executiv, prin manipularea deja cunoscută. Dacă îngenunchierea Justiției este scopul imediat, propaganda toxică urmărește perpetuarea la putere a coaliției PSD-ALDE, după o pauză în care se va preface că este în opoziție.

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL de Iași