Gunoiul „selectiv”, aruncat la întâmplare

foto_Salubris

Hartia, sticla si metalul inca sunt aruncate la un loc cu resturile alimentare.  Desi in tot Iasiul sunt containere separate pentru deseurile reciclabile, oamenii arunca gunoiul tot la intamplare.

Cand deseurile ajung in statia de sortare de la depozitul ecologic de la Tutora, muncitorii trebuie sa lucreze inzecit pentru a le separa pe categorii. Iar procesul de sortare este complicat, spun autoritatile locale. Zilnic, masinile de la salubritate trec pe la punctele gospodaresti de la blocuri si preiau deseurile din plastic.

In containerele galbene ar trebui sa fie aruncate doar ambalaje din plastic. Insa la depozitul ecologic de la Tutora, care functioneaza de 10 ani de zile, ajung si deseuri menajere pe langa cele din plastic, hartie si carton. Multi arunca gunoiul la intamplare, fara sa le pese de mediul inconjurator si nici de munca angajatilor de la salubritate. In prima faza, utilajele de la depozitul ecologic fac o prima triere a gunoaielor.

Gheorghe Ungureanu, sef serviciu Depozit Ecologic Tutora: „Populatia ar trebui sa inteleaga sa faca o selectie primara cat mai riguroasa a deseurilor inca din casa spre punctul de colectare. In containerul de 4 m care este sub turul rotativ curg fractiunile mici, practic un fel de resturi menajere care se gasesc in deseurile reciclabile Din turul rotativ, se despart in doua, bucatile mari se despart in banda din exterior, iar cele mici trec pe sub banda magnetica, intra in statia propriu-zisa de sortare, unde oamenii sorteaza pe categorii”.

Resturile mai mari ajung in statia de sortare a desurilor, unde lucreaza neincetat peste 20 de muncitori. Dupa ce sunt sortate pe culori, peturile ajung in presa de balotat. Munca oamenilor de la statia de sortare ar fi mult mai usoara daca iesenii ar separa gunoiul menajer de cele sticla, plastic, hartie sau carton. Anul trecut, la depozitul ecologic de la Tutora au ajuns 120 de tone de deseuri. Doar 15% au fost deseuri reciclabile.

Catalin Neculau, director SC Salubris: „Dar este foarte important sa spunem ca aceasta cantitate colectata separat nu este intotdeauna de cea mai buna calitate. Noi reusim sa mergem si sa colectam separat si sa punem fractia de pet plastic la fractia de pet plastic sa punem carton la carton sunt alti vecini sau alti ieseni care contamineaza aceste deseuri. Si ajung la noi la depozit in loc dsa ajunga intr-un grad de suta la suta colectat separat ajung contaminate iar noi trebuie sa facem din nou munca pentru a le sorta”.

Sortarea deseurilor este importanta si pentru natura, contribuind, asfel, si la cresterea calitatii mediului in care traim. In plus, hartia, cartonul, sticla si metalul pot fi reintroduse in ciclul de fabricatie. In urma proceselor tehnologice, peturile sunt transformate in fire sintetice din care se fac diverse materiale folosite fie in industria auto, fie in confectii.